Annonserna om andrahand uthyrning har minskat efter lagändring. Foto: TT arkivbild

Efter nya andrahandslagen – nu minskar antalet bostadsannonser

Uppdaterad
Publicerad

Den första oktober ändrades reglerna för att hyra ut i andra hand. Efter det har lägenhetsannonserna av andrahandsuthyrning på Blocket minskat kraftigt, skriver Hem och Hyra.

Efter den första oktober i år riskerar den som hyr ut i andrahand utan tillstånd från hyresvärden och tar ut för mycket i hyra fängelsestraff. Nu minskar annonserna av andrahandslägenhet på Blocket, skriver Hem och Hyra.

Störst är minskningen i Stockholm, där har annonserna minskat med 23 procent jämfört med oktober förra året. I Malmö har annonserna minskat med 19 procent.

Efterfrågan bromsas in

Men Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, tror att nedgången även kan ha andra förklaringar.

– Det händer något med efterfrågan nu, enligt de signaler vi får. Hyresnivåerna är så höga nu att efterfrågan bromsas in. Det påverkar utbudet, att det inte går att hyra ut till de höga nivåerna, säger Erik Elmgren till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.