Cordobaskolan överklagade Skolinspektionens beslut om att stänga skolan – men fick rätt i förvaltningsrätten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter överklagan: Cordobaskolan får rätt mot Skolinspektionen – behöver inte stänga

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten har beslutat att häva Skolinspektionens beslut om att stänga friskolan Cordoba i Akalla. Hela koncernen har 700 elever.

Under hösten 2023 beslutade Skolinspektionen att stänga grundskolan Cordoba. Som grund för beslutet låg Säpos yttrande om att elever på skolan skulle varit utsatta för icke-demokratiska värderingar, och att eleverna riskerades att radikaliseras. Cordobaskolan överklagade beslutet och igår måndag kom förvaltningsrättens dom.

– Jag skulle gärna vilja ge en känga till politikerna som så snabbt hängde på Skolinspektionens beslut, utan att ens läsa det. Hade politikerna läst beslutet hade de snabbt kunnat se att det saknar laggrund, säger Ulla Parkkinen som är grundare och VD för Cordobaskolan.

Förvaltningsrätten slår fast att Säpos yttrande är vagt och anser inte att det finns tillräcklig grund för att stänga Cordobaskolan. Något som Nyhetsbyrån Järva var först med att rapportera.

– Vi har ännu inte beslutat oss om vi ska överklaga domen till kammarrätten, säger Agnes Gidlund som är pressansvarig på Skolinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.