Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förskolor i Stockholm som skulle stängas efter Säpo-larm om extremism får fortsätta hålla öppet. Hör vad skolan tänker om situationen i klippet. Foto: SVT

Förskolor skulle stängas efter Säpolarm – domstol sätter stopp

Uppdaterad
Publicerad

Två förskolor i västra Stockholm som skulle stängas efter ett Säpolarm om att barn riskerade att radikaliseras får nu fortsätta bedriva sin verksamhet – åtminstone tillfälligt. Det har förvaltningsrätten beslutat.

Det var i oktober förra året som Säpo slog larm om att personer inom skolkoncernen ALM Education AB hade koppling till våldsbejakande extremism och att barn inom koncernens skolor riskerade att radikaliseras.

Efter Säpos varning drog Skolinspektionen in tillståndet för koncernens grundskola Cordoba i Stockholm. Koncernen drev även två förskolor i Kista och Akalla, som Stockholm stad ansvarar för.

Efter Säpolarmet har förskolorna bytt ägare och drivs nu av koncernen Utbildia.

Trots ägarbytet och helt ny ledning beslutade Stockholm stad i mars för att stänga förskolorna, från 8 maj.

Man menade att nya ägaren inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkerställa att barn inte utsätts för radikalisering. Det hävdade även att personalen inte bytts ut och att det därför fortfarande ansågs finnas personer med koppling till våldsbejakande extremism.

Förvaltningsrätten: I dagsläget ingen extremismkoppling

Men Utbildia överklagade Stockholm stads beslut till förvaltningsrätten, som nu lämnat besked om så kallad inhibition. Det innebär att beslutet om stängning stoppas och skolorna får fortsätta drivas tills dess att rättens slutgiltiga avgörande kommer.

Förvaltningsrätten skriver som bakgrund till beslutet:

”I denna bedömning har domstolen beaktat att de personer som nämns i Säkerhetspolisens yttranden, såvitt framkommit, i dagsläget inte har någon koppling till bolagets nuvarande ägare och styrelseledamöter.”

Stockholms stad vill inte kommentera

I handlingarna från förvaltningsrätten går att läsa att förskolenämnden i Stockholms stad anser att yrkandet om inhibition ska avslås. Något de alltså inte får gehör för.

Förskolenämndens ordförande i Stockholm stad, Alexandra Mattsson (V), vill inte kommentera vändningen, utan hänvisar till förskoleförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.