I november meddelade Skolinspektionen att de drar tillbaka Cordobaskolans tillstånd – efter larm från Säpo om att personer i skolledningen hade kopplingar till våldsbejakande islamism. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Islamistanklagade Cordobaskolan i Stockholm stänger för gott

Uppdaterad
Publicerad

Friskolan Cordoba International School stänger permanent, rapporterar P4 Stockholm. I slutet av november drog Skolinspektionen tillbaka tillståndet för skolan efter ett Säpolarm om att elever riskerade att radikaliseras.

Ägarbolaget ALM Education driver skolan och har överklagat Skolinspektionens beslut till förvaltningsrätten.

Men ALM Educations VD och grundare, Ulla Parkkinen, meddelar nu att Cordobaskolan stängs permanent.

– Jag ser ingen större möjlighet att driva Cordobaskolan framåt i tiden, även om vi skulle få rätt i förvaltningsrätten, säger Ulla Parkkinen till P4.

Säpo: Personer i ledningen i kontakt med islamister

Skolinspektionens beslut i november kom efter ett yttrande från Säkerhetspolisen. Där menade Säpo att flera anställda och personer i ledningen stått i kontakt med våldsbejakande islamister.

Ulla Parkkinen har hela tiden sagt att hon inte känner till vilka personer det skulle röra sig om, och heller inte fått någon mer information från Skolinspektionen eller Säpo.

Fryshuset erbjuder skolplats till Cordobas elever

Ansvaret för att erbjuda ny skola till de 516 elever på Cordoba har legat på respektive elevs hemkommun. Men i mellandagarna meddelade Fryshuset att de kommer erbjuda eleverna plats på deras grundskola i Järva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.