Efter 2020 års bokslut gör staden ett rejält budgetöverskott. Bland annat har exploateringsintäkter och försäljningar gett tillskott i kassan. Foto: Jessica Gow/TT

Efter pandemiåret – Stockholm stad gick fem miljarder plus

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stad fick ett budgetöverskott på 4,9 miljarder kronor förra året. Detta trots ett extremt år med stora utmaningar att hantera pandemin. Nu ska merparten av pengarna användas till att betala pågående satsningar i staden, men delar av överskottet ska gå till framåtsyftande projekt inom bland annat äldrevården och skolan.

– Vi kommer att använda en del av överskottet att rusta Stockholm för framtiden. Omkring 450 miljoner kronor ska användas för satsningar på kompetensutveckling, klimatanpassning, digitalisering, trygghet och sociala investeringar, säger Anna König Jerlmyr (M) finansborgarråd Stockholm stad.

Det finns flera orsaker till att överskottet blev rekordstort under 2020 enligt finansborgarrådet. Dels beror det på att staden sålt bestånd av fastigheter och mark för 2,7 miljarder kronor. Dels har pengar kommit in från kommunala verksamheter och statstöd, som står för cirka 800 miljoner kronor respektive cirka 900 miljoner kronor.

Under 2021 görs satsningar på nya bostäder, skolor och förskolor till en kostnad på omkring 25 miljarder kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet