Sopbranden i Kagghamra fortsätter att härja. Foto: Piritta Lutz

Efter sopbranden i Botkyrka – nu vill regeringen ändra lagen

Publicerad

Efter sopbranden i Kagghamra vill nu regeringen snabbt ändra lagen för att komma åt brottsligheten i avfallsbranschen. Redan under fredagen skickas lagförslag på remiss, rapporterar TV4.

Den stora sopbranden i Kagghamra har nu fått regeringen att agera. Under fredagen kommer regeringen skicka ut nya lagförslag på remiss.

– Vi har tagit fram en rad förslag för att kunna göra  något åt den här allvarliga avfallsbrottsligheten som utnyttjar en del kryphål i lagen, säger Isabella Lövin (MP), miljöminister, till TV4.

Bakgrunden till remissen är att personer bakom företaget som driver soptippen i Kagghamra nu utreds misstänkta för miljöbrott och penningtvätt.

De nya lagförslagen

Regeringen vill bland annat kommunerna ska kunna säkra pengar i pant för uppstädning, hårdare krav på hur snabbt företagen ska återvinna och förbjuda att man flyttar soporna till en annan kommun när tiden är slut.

Den som lämnar ifrån sig avfall måste också se till så att mottagaren är seriös.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalerna med sophögar

Mer i ämnet