”Jag har nog aldrig varit så arg”, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka. Foto: Piritta Lutz/Lisa Liljefors

Kommunen hemlighöll prover som visade på miljögifter i Kagghamra

Uppdaterad
Publicerad

I november togs prover av släckvattnet vid den stora soptippsbranden i Kagghamra i Botkyrka. Proverna visade på höga halter av dioxiner, arsenik och tungmetaller – ändå hölls provsvaren hemliga för både allmänheten och den politiska ledningen ända tills nu.

Proverna togs vid släckningsarbetet i november, då den stora soptippen i Kagghamra brann för första gången. Att provsvaren, som alltså visar på höga halter av allt från arsenik till bly, hållits hemliga av kommunens miljöförvaltning är oacceptabelt, tycker kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S).

– Det är miljö- och hälsoenheten som haft informationen. Och jag vet inte vad som hänt längs vägen, men jag kan säga att jag aldrig varit så arg under mina tio år som kommunalråd som jag var i går, när jag insåg att jag inte fått det underlag jag behöver för att kunna fatta beslut, säger hon.

”Bara att beklaga”

Förvaltningen motiverade sitt beslut att inte dela med sig av provresultaten med att det pågår en brottsutredning kring soptippen i Kagghamra, och att proverna därför skulle omfattas av förundersökningssekretess.

Men förvaltningen medger att man gjort fel.

– Jag har full förståelse för att Ebba reagerar som hon gör och det är fullt befogat. Vi får ta lärdom av det här helt enkelt och det är bara att beklaga att det blev på det här viset, säger Carina Molin, samhällsbyggnadsdirektör på Botkyrka kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalerna med sophögar

Mer i ämnet