Hör Fredrik Möller som bor i närheten om hur grannarna drabbas av den pågående branden. Foto: Piritta Lutz

Brandrök från soptipp sprider sig över Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Brandrök från en brinnande soptipp i Botkyrka har spridit sig över Stockholm under natten och morgonen. Sydliga vindar har gjort att röklukt känts över Farsta, Södermalm och Kungsholmen.

– Vi har fått en hel del samtal under natten om det här, säger Alexander Westerberg, ledningsoperatör på Räddningscentral Mitt.

Soptippen i Kagghamra i Botkyrka har brunnit en längre tid, och räddningstjänsten har haft en insats där sedan dagen före julafton. Just nu bevakas branden dygnet runt.

Räddningstjänsten har dock inte kunnat släcka branden då det bland annat funnits risk för skred om marken belastas eller om det skapas vibrationer i området. Efter nya undersökningar ska dock släckningen påbörjas inom kort, enligt Mitt i.

Luftföroreningarna från branden har jämförts med hur luften är i vissa asiatiska storstäder. Men föroreningarna är inte så skadliga att någon akut evakuering krävs, enligt räddningstjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.