Tony Sperling, expert på soptippsbränder, listar tre metoder som räddningstjänsten skulle kunna använda för att släcka branden i Botkyrka. Foto: Pushki Lutz Klotzbucher

Expert: Så kan soptippsbranden i Botkyrka släckas

Uppdaterad
Publicerad

Den soptipp som brinner i Botkyrka måste släckas. Det menar den kanadensiska ingenjören Tony Sperling, som specialiserat sig på just soptippsbränder.

– Folk som bor i området ska inte behöva andas in den röken, det är farligt för hälsan, säger han.

Soptippen har brunnit flera gånger sedan början av november, men den 23 december tilltog branden i styrka så pass att räddningstjänsten inte kunde släcka den. Och den har brunnit sen dess.

Boende i området har klagat på röken som när vinden ligger på väller in över deras tomter. De vill att branden släcks.

Nu får de medhåll från andra sidan Atlanten. Tony Sperling är geoteknisk ingenjör och arbetade från början med att konstruera soptippar. Men när en av hans kunders tippar började brinna föll det på honom att hantera branden.

Han reagerade då på att det verkade råda brist på global expertis på området. Han sadlade om och specialiserade sig på just soptippsbränder. Det har han jobbat med i drygt 20 år nu och har släckt ett 40-tal sedan dess.

”Branden är hanterbar”

När han såg bilderna från Botkyrka reagerade han direkt på rökutvecklingen och tänkte på de boende i området.

– När den här typen av material brinner leder det till väldigt skadliga utsläpp. Det är inte bra att de som bor i närheten har utsatts för den röken under så här lång tid, säger han.

Enligt Räddningstjänsten går det i nuläget inte att släcka branden, av två anledningar. Dels finns en risk för skred och dels är man rädd att släckningsarbetet skulle kunna leda till föroreningar av naturskyddsvärden.

– Jag kan inte uttala mig med säkerhet utan att ha varit på plats, men det är giltiga frågetecken. Men har man rätt utrustning och personal med rätt kunskap så är det hanterbart. Jag har arbetat under liknande omständigheter tidigare.

Är den här typen av bränder alltid möjliga att släcka eller finns det omständigheter som kan göra att det är bättre är att låta dem brinna ut av sig själva?

– Den här typen av bränder måste släckas, särskilt om det bor folk i närheten. De pågående utsläppen är så skadliga för omgivningen att det inte är ett alternativ att låta det pyra vidare på obestämd tid.

I klippet ovan ger Tony Sperling exempel på tre metoder som kan användas för släckning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopbranden i Botkyrka

Mer i ämnet