Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mest av allt saknar Gudrun Hasselgren balkongen. Se henne visa runt i förödelsen efter sprängningen, som förstört möbler och gjort rum obrukbara. Foto: Nick Strömgren/SVT

Efter sprängningen i Sundbyberg – så ser Gudruns lägenhet ut idag

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan skakades boende i ett lägenhetshus i Sundbyberg om mitt i natten, när någon form av sprängladdning detonerade. Gudrun Hasselgren fick sina fönster utblåsta och sin balkong totalförstörd.

– Jag vet inte när jag får några fönster här, det blir mörkt och kallt men jag tar en dag i taget, säger hon en vecka efter sprängningen.

Natten till fredag den 2 februari vaknar Gudrun upp ur sin säng efter en stor smäll. Tavlorna på hennes vägg hänger på snedden och vissa på golvet. När hon går in i sitt tv-rum ligger det glassplitter över hela golvet.

Sprängningen hade skett vid hennes lägenhetshus och Gudrun bor längst ner. Detonationen orsakade stora skador, med utblåsta fönster, en skadad port och flera balkonger.

– När jag såg allt det här tänkte jag, nu går jag och lägger mig, säger Gudrun.

Sovrummet har blivit hennes lägenhet

Gudrun har en trea på 79 kvadratmeter men efter sprängningen är det damm och glassplitter som gjort att hon bara kan nyttja sitt sovrum, badrum och kök.

– Just nu sitter jag i ett rum medans olika folk kommer hit och sanerar, säger Gudrun.

Trots att hon får hjälp genom sitt försäkringsbolag så drar det kallt på kvällarna, både från fönster och balkongfönster som är bortsprängda.

Hissen trasig – boende fick lämna bort hunden

Hissen i huset gick sönder vid explosionen. Den förväntas inte vara lagad på flera månader.

När SVT Stockholm träffar andra grannar i tiovåningshuset, berättar en person att den fått lämna bort sin hund eftersom personen bor på en högre våning och hunden kan inte gå i trappor.

En annan granne som har reumatism måste precis som alla andra grannar gå alla trappor, och tvingas ta pauser på vägen ner för att ta sig ut.

Hiss i lägenhetshuset som är trasig efter sprängningen, huset har tio våningar. Foto: Sofia Tervonen/SVT

Kan handla om gängkonflikt

En man som är skriven på adressen kan enligt uppgifter till SVT kopplas till konflikten kring Foxtrotnätverket. Gudrun tycker det är hemskt förskräckligt att hon kommer emellan något som kan handla om en gängkonflikt

– Det är overkligt, men ur något ont kommer något gott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.