Foto: TT

Chef på Karolinska avgår efter anklagelser om antisemitiska trakasserier

Publicerad

Efter avslöjande om att en läkare på Karolinska utreds för att ha trakasserat judiska medarbetare avgår nu chefen för den enheten. I ett mejl till personalen skriver den avgående chefen att han inte agerat tillräckligt kraftfullt för att lösa problemen.

I förra veckan kom det fram att en överläkare på Karolinska sjukhuset i Solna flera gånger blivit anmäld till sjukhusavdelningen för att ha trakasserat judiska läkare på sjukhuset.

Människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-centret som är specialiserade på antisemitism slog larm i ett brev till sjukhusdirektören. Centret skrev att de judiska läkarna ”utsatts för uppenbar och öppen antisemitism”.

Avgång och time-out

Den utpekade överläkaren tog för en vecka sedan vad Karolinska kallar en ”time out” från sin läkartjänst medan en utredning pågår. En patientområdeschef från den aktuella enheten har också tagit en time out och nu har alltså även läkarens enhetschef avgått, något som Aftonbladet var först med att berätta.

– Han avgår av en kombination av personliga skäl men också för att han inte tillräckligt kraftfullt har agerat på den uppkomna situationen. Han har själv valt, vill jag understryka, att lämna sitt chefsuppdrag, säger tf sjukhusdirektör Annika Tibell.

Karolinskas ledning har tillsatt en extern utredning kring händelserna som pågår just nu.

– Jag ser det som en allvarlig situation och en situation som tydligt påminner oss om vikten av att kontinuerligt arbeta med våra värderingar, säger Annika Tibell.

Trakasserier på Karolinska

Visa

Judiska läkare på Karolinska universitetssjukhuset vittnar om att de under lång tid har trakasserats av en överläkare. Förutom den läkare som i februari i år anmälde saken till sjukhusledningen ska ytterligare minst två personer ha utsatts.

Följden är att den utpekade överläkaren har tagit timeout, en högt uppsatt chef har lämnat sin post och en patientområdeschef har tagit en paus i väntan på att anklagelserna utreds.

Exempelvis ska en judisk läkare ha nekats att medverka vid internationella läkarkonferenser samt fråntagits möjligheten att operera och forska, enligt Aftonbladet. Det ska även ha uttryckts antisemitiska glåpord på arbetstid.

Överläkaren ska dessutom ha lagt ut antisemitiska nidbilder och karikatyrer på sociala medier.

En intern utvärdering om huruvida det finns en antisemitisk kultur på enheten presenterades på ett möte mellan den anmälande läkaren, ansvarig verksamhetschef och två av sjukhusets jurister i mars.

I oktober fick en advokatbyrå i uppdrag att genomföra en extern utredning.

I slutet av november kommer resultaten från en medarbetarundersökning om bland annat trakasserier.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer