Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Tommy Palm berätta om upptäckten av oljan på Väddö. Foto: Tomas Blideman/SVT

Efter oljeutsläppet på Väddö: Kustbevakningen utreder brott

Uppdaterad
Publicerad

Tre veckor efter det stora oljeutsläppet i Stockholms skärgård inleder nu Kustbevakningen en brottsutredning om föroreningar från fartyg. Det efter envisa påtryckningar från ortsbor i närheten av utsläppet.

– Det är ett svårt utredningsläge men vi tittar på vilka fartyg som kan ha haft den här lasten ombord och släppt ut den, säger Karl Hilmér, brottsutredare på Kustbevakningen.

Tommy Palm, som har hus på Väddö, upptäckte oljan på en promenad längs stranden för snart tre veckor sedan. Han anmälde utsläppet av tallolja till Kustbevakningen men har ändå tvingas lägga åtskilliga timmar på att ringa runt till Norrtälje kommun och andra myndigheter för att ta reda på vem som har ansvar att ta hand om oljan.

– De gick direkt i försvarsställning och ville helst bara blunda, för det är ingen som har varit med om det här förut, säger Tommy Palm.

Nu har Norrtälje kommun påbörjat saneringsarbetet och Kustbevakningen har inlett en ny brottsutredning om föroreningar från fartyg – efter att initialt ha lagt ner utredningen.

Hör om upptäckten och utredningsläget i videon

Tallolja, råtallolja, är en biprodukt från sulfatmassatillverkningen, utvunnen första gången 1899 i Skutskär.

Talloljan består av trädens kådämnen och är en blandning av i huvudsak 20–50 % hartssyror och 35–55 % fria fettsyror. Fettsyrorna utgörs av oljesyra, linolsyra och högre fettsyror.

Den är en mörkbrun, trögflytande och svavelhaltig vätska. Råtallolja kan raffineras till flera olika substanser och kan också användas som bränsle i värmepannor och framställning av talldiesel.

Utsläpp av tallolja är ovanliga eftersom produkten är värdefull. Det kan komma från fabriker eller när båtar rengör sina tankar efter att ha transporterat produkten. Att rengöra tanken är lagligt på internationellt vatten, i måttlig mängd.

Får man råtallolja på sig eller på husdjurens tassar rekommenderas tvätt med såpa.

Källa: NE, Wikipedia, Ingrid Håstad, Sweco

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer