Foto: SVT

Efter våldsdrama i Täby – tolv personer döms

Uppdaterad
Publicerad

Händelsekedjan inleds med att en 18-årig man blir rånad. Ihop med ett stort gäng stoppar 18-åringen i sin tur rånarnas bil senare samma dag och utsätter en av rånarna, en 17-åring, för grov misshandel och människorov. En rad av våldsamheter, tidigare brottslighet och hämndaktioner har nu lett till att tolv unga män döms till fängelsestraff.

Flera av de unga männen är kända av polisen sedan tidigare och har dömts för bland annat narkotikabrott och misshandel.

Utspelade sig i Täby

Händelsen inträffade i december förra året då tre män rånar en 18-årig man, enligt åtalet i syfte att pressa 18-åringen på 10 000 kronor, skriver Dagens Nyheter.

Samma kväll blir de tre rånarna prejade av en bil i Täby Kyrkby. Tingsrätten anser det vara klarlagt att det som följer handlar om grov misshandel och människorov då 17-åringen utsatts för sparkar och slag och inte kunnat ta sig från platsen.

Han ska även enligt egen utsago ha utsatts för en skendränkning där han blivit fäst i en rullstol och nedsänkt under ytan i kallt vatten vid en badplats. Detta har tingsrätten dock inte kunnat belägga.

Döms till fängelsestraff

17-åringen, som först rånade men senare under kvällen misshandlades, döms för rånet till skyddstillsyn med samhällstjänst, men frias för försök till utpressning.

De övriga elva inblandade döms till fängelsestraff från ett par månader till som mest två år och nio månader. De flesta döms för människorov, mindre grovt brott, och misshandel men även narkotikabrott finns bland brottsrubriceringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.