Elever på Skapaskolan i Huddinge kan tvingas att sluta när skolan vill höja nivån på utbildningen. – Vill rusta dem inför framtiden på bästa sätt, säger Christer Holger verksamhetschef. Foto: TT arkivbild

Elever måste klara prov för att få gå kvar på Huddingeskola

Publicerad

Skapaskolan i Huddinge kommun vill införa antagningsprov för de elever som redan går på skolan. Motiveringen är att skapa en ännu bättre skola. – Vi vill flytta fram positionerna, säger Christer Holger, verksamhetschef på Skapaskolan. Men Skolinspektionen är tveksam till skolans agerande.

Det var i början av terminen som elever på Skapaskolan och deras föräldrar fick information om att eleverna måste göra ett antagningsprov inför nästa läsår om de vill fortsätta på skolan.

– Vi gör en förändring av skolan för att ge en ännu bättre utbildning till våra elever och rusta dem inför framtiden på bästa sätt, säger Christer Holger verksamhetschef på Skapaskolan.

Höja nivån på utbildningen

Skolan, som är en friskola, ska till hösten starta två nya utbildningar med inriktning på musik och bild. Syftet är att säkerhetsställa att eleverna blir digitala producenter och kunna dra nytta av de möjligheter som digitaliseringen ger, berättar Christer Holger.

– Nu vill vi flytta fram positionerna och höja nivån på utbildningen. Då måste vi använda antagningsprov.

Samtliga elever på skolan i årskurs fyra till årskurs sex måste göra antagningsprovet ifall de vill fortsätta på skolan nästa läsår, något som tidningen Huddinge direkt var först att rapportera om.

– Vi ger stöd till alla våra befintliga elever. Vi ger stöd till föräldrarna om eleverna vill träna hemma, säger Christer Holger.

Skolinspektionen tveksam

Men enligt Skolinspektionen är det tveksamt om skolan får införa antagningsprov på elever som redan går på skolan och utreder om det är förenligt med skollagen.

– Det kan ju vara där som tolkningen av skollagen skiljer sig lite åt. Det var inte avsikten i vårt beslut att alla skulle bli rädda för att inte kunna gå kvar, säger Carin Clevesjö, tillförordnad enhetschef på Skolinspektionen till P4 Stockholm.

Färdighetsprov i december

Nu har eleverna tre månader på sig att förbereda sig inför det kommande antagningsprovet i december. I januari kommer platserna inför nästa läsår att fördelas.

– Vi har ansökt om tillstånd från skolinspektionen som menar att ska man ha en utbildning på extra hög nivå så måste man ha färdighetsprov som enda antagningsprov. Vi har gjort den här tolkningen att det går att göra på det här sättet, säger Christer Holger verksamhetschef på Skapaskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer