Regler för balettskolor ses över

Publicerad

Regeringen ser nu över sin förordning som styr balettskolornas antagning till årskurs sju. Detta efter hård kritik mot gallringen.

Gallringen – där elever väljs bort av en jury – har fått hård kritik efter SVT:s rapportering och regeringen väntas presentera förslag på ett nytt regelverk inom kort.

SVT rapporterade om Emma i årskurs sex som i ett brev efter ett dansprov fick reda på att hon inte fick fortsätta i årskurs sju, trots att hon klarade alla mål som skolan satt upp, både för dansen och skolarbetet. Samma oerhört tuffa besked drabbade två av hennes klasskamrater.

Beskedet från den oberoende juryn chockade både föräldrar och ledningen för Kungliga Svenska Balettskolan. Gallringen är en konsekvens av regeringens nya förordning om elitsatsningar redan i grundskolan och inte ett system som balettskolorna själva har valt.

Efter den hårda kritiken från bland andra balettchefen på Kungliga Operan meddelar Utbildningsdepartementet att gallringen ska ses över med sikt på ett beslut före sommaren.

För de tre 12-åriga flickor som redan har gallrats bort på Kungliga Svenska Balettskolan kommer dock regeringens besked försent. I dag togs det formella beslutet att flickorna inte får fortsätta sin utbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Balettskolorna

Mer i ämnet