Foto: Scanpix/SVT

Björklund: ”Bättre att de går en annan utbildning”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens satsning på elitutbildningar har fått stora negativa konsekvenser för elever på Kungliga svenska balettskolan, men enligt utbildningsminister Jan Björklund gör man det för barnens eget bästa.

Det är Skolverket som har utformat själva färdighetsproven. En domare har utsetts att leda arbetet och han är väl medveten om de negativa reaktionerna men anser att Skolverket helt enkelt följer regeringens förordning.

Barnen och föräldrarna har upplevt hela processen med audition som en mycket obehaglig. Hade ni kunnat göra på något annat sätt?

– Nej, det anges uttryckligen att det ska ske ett färdighetsprov och då gör vi det så att säga. Vi funderade också mycket på hur man meddelar detta. Men på något sätt måste man meddela, säger Peter Syrén, ordförande i Skolverkets råd för dansarutbildningen.

Ifrågasätts av rektor

Det nya förordningen ifrågasätts också av balettskolans rektor. Han är kritisk till att 12-åriga barn överhuvudtaget ska kunna avskiljas från en pågående grundutbildning.

– Det har varit chockartat framför allt för dessa elever, som är väldigt små för att få ett sånt här besked. Det är något som vi måste utvärdera och i den bedömningen lägger jag att de går på en skola, är mitt i sin grundskoleutbildning och det får väldigt stora konsekvenser för dem, säger skolans rektor Pär Emteryd.

”Bättre att de går en annan utbildning”

Det är regeringens nya förordning som ligger till grund för färdighetsproven. Utbildningsminister Jan Björklund vill ha elitsatsningar redan i grundskolan och balettskolorna har fått hårdast krav på gallring.

Jan Björklund säger till SVT att han det är för barnens bästa man gjort dessa ändringar.

– Det är de här reglerna vi har i Sverige att det sker en ny antagning därför att det har ansetts inhumant att låta eleverna gå år efter år efter år på en utbildning där man tidigt ser att man inte har förutsättningar att nå de slutliga målen. Då är det bättre att de går en annan utbildning, även om man naturligtvis blir besviken när man är 12-13 år att man inte blir antagen i nästa steg så är det ändå så att när man blir äldre och inte nådde målen så har man också lurat ungdomarna, säger han och tillägger:

– Det är detta som är bakgrunden till ändringen, men jag är helt beredd att ändra reglerna om det är så att svenska balettskolan och operabaletten vill ändra reglerna. Vi har lyssnat helt och hållet på dem när vi utfärdade reglerna, säger Jan Björklund.

Det är regeringens nya förordning som ligger till grund för färdighetsproven. Utbildningsminister Jan Björklund vill ha elitsatsningar redan i grundskolan och balettskolorna har fått hårdast krav på gallring.

I 2011 års förordning beslutade regeringen att barnen som antagits i fjärde klass ska genomgå så kallade färdighetsprov inför en jury i sjätte klass. Den som underkänns får inte gå vidare till sjuan.

Läs förordningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Balettskolorna

Mer i ämnet