Foto: Jacek Stanczyk, SVT

12-åriga skolelever ratades av jury

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens satsning på elitutbildningar har fått stora negativa konsekvenser för elever på Kungliga svenska balettskolan enligt skolans rektor och barnens föräldrar.

I årskurs sex har tre av 18 elever fått besked om att de inte går vidare till sjuan efter att ha gjort auditionliknande prov inför en jury. Beskedet får de i ett kuvert i handen en timme efter dansprovet.

– När de öppnar det här kuvertet så står det bara ”Du har inte gått vidare till nästa färdighetsprov” och Emma blir ju så fruktansvärt ledsen. Total panik egentligen och skriker till sin pappa: ”Pappa pappa hjälp! Det måste ha blivit något fel, det kan inte vara såhär!”, säger Sara Nygårdh som är mamma till ett av barnen.

Det kom som en chock för hela skolan, inklusive rektorn, att tre av eleverna i årskurs sex inte får gå vidare till årskurs sju trots att de nått alla mål som skolan satt upp, både för dansen och skolarbetet.

Ny regeringssatsning

För en månad sen fick alla sjätteklassare genomgå färdighetsprov inför en oberoende jury, en jury som alltså inte har någon koppling till skolan. Föräldrarna var övertygade om att det hela i stort sett var en formalitet men det skulle visa sig vara fel.

Det är regeringens nya förordning som ligger till grund för färdighetsproven. Utbildningsminister Jan Björklund vill ha elitsatsningar redan i grundskolan och balettskolorna har fått hårdast krav på gallring.

Magnus Otterskogs dotter Tova pendlar från Arboga varje dag, de öppnade kuvertet tillsammans.

– Tova blev alldeles tyst. Tårarna började rinna. Svimfärdig, blek i ansiktet. Fullständigt apatisk. Vi satt på tåget och tågresan hem var naturligtvis väldigt plågsam, man fick leda runt flickan för hon visste inte vad hon skulle ta sig till.

Har du sett din dotter så tidigare?

– Aldrig, säger Magnus Otterskog.

Magnus Otterskog vet inte i vilken skola dottern ska gå till hösten och inte heller hur hon ska kunna fortsätta att dansa på samma nivå.

Din dotter går ju en elitutbildning. Det är spelets regler att man inte går vidare. Hur ser du på den här situationen?

– Spelets regler... Jag tycker inte att det ska vara såna, inte för barn i alla fall. Det bör skötas på ett bättre sätt. Det är bara en jury på ett fåtal personer som under en timme bedömer 26 barn, säger Magnus Otterskog.

– All respekt för en elitutbildning, att man måste kunna bedöma och titta på barn men är det lämpligt att göra en så här hård gallring av barn redan i den här åldern?, säger Sara Nygårdh.

Det är regeringens nya förordning som ligger till grund för färdighetsproven. Utbildningsminister Jan Björklund vill ha elitsatsningar redan i grundskolan och balettskolorna har fått hårdast krav på gallring.

I 2011 års förordning beslutade regeringen att barnen som antagits i fjärde klass ska genomgå så kallade färdighetsprov inför en jury i sjätte klass. Den som underkänns får inte gå vidare till sjuan.

Läs förordningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Balettskolorna

Mer i ämnet