Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är viktigt att kunna argumentera tillbaka, säger Fadia Haddad efter att hon stött på tufft motstånd när hon delade ut flygblad. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Elever i Huddinge: Ge unga gratis SL-kort

Publicerad

SL:s biljettpriser är överdrivet dyra, menar elever på Skapaskolan i Huddinge som just nu driver frågan om gratis SL-kort för unga.

– Det är bra för miljön och det är bra för föräldrar som har det ekonomiskt svårt, säger eleven Atrisa Ahmadi.

Det är Skapaskolans alla sjundeklassare, 53 elever, som under de senaste veckorna arbetat med projektet. De har bland annat kontaktat politiker, skapat en namninsamling, skrivit insändare och delat ut flygblad.

För läraren Maria Wiman handlar det om att lära eleverna om demokrati.

– Vi ser ju att många upplever ett utanförskap i samhället. Om man redan när man är 13-14 år lär sig hur det fungerar och att man har rätt att lyfta sin röst så tror jag att man redan där känner sig delaktig, säger hon.

SVT följde med när klassen delade ut flygblad i Huddinge centrum – en uppgift som kräver att eleverna är beredda på lite mothugg. Se hur det gick i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.