När Ellinor för första gången skulle åka 1:ans buss utan föräldrarna blev det nej. Foto: Privat/TT

Ellinor, 11 nekades åka med bussen – på grund av sin permobil

Uppdaterad
Publicerad

När 11-åriga Ellinor för första gången skulle åka buss själv blev hon nekad att stiga på av busschauffören eftersom hon satt i sin permobil. Nu har hennes föräldrar anmält händelsen till DO.

Den 20 juni vid lunchtid skulle Ellinor och hennes vän ta buss 1 från Fridhemsplan hem till Stora Essingen. Det var första gången hon skulle ta bussen utan föräldrarna. När väl bussen kom fick Ellinor som sitter i en permobil inte följa med.

– Så länge det finns plats så ska chauffören vara behjälplig. Chaufförens svar när min dotter ville gå på var: ”Nej, nej, nej. Det där är ett fordon och den får du inte ta med ombord”, säger Ellinors pappa Tore Wandel.

Fick till slut hjälp

Busschauffören stängde dörren och åkte därifrån. Strax därefter kom buss 56 med en mer medgörlig förare som utan problem hjälpte Ellinor upp på bussen.

– Hon har ju färdtjänstkort men man ska välja kommunalt transportmedel om det går. Jag vet inte om det beror på okunskap eller lathet men det är ofta lite krångel med hur man ska upp på rampen, säger Tore Wandel.

SL: ”Chaufförens fel”

SL känner till det enskilda ärendet och menar att det är chauffören som gjort fel.

– Det är alldeles fel att hon inte fått hjälp. Hon skulle ha fått hjälp att stiga på och här är det en enskild chaufför som gjort fel. Alla som kör SL:s bussar ska ha information om hur man får på en rullstol, säger Claes Keisu presskommunikatör på SL. 

Händelsen är anmäld till Diskrimineringsombudsmannen som dock valt att inte driva ärendet vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.