Hon är en av de 250 läkare som kan tvingas sluta när Karolinska ska spara. Foto: SVT/Lisa Liljefors

Läkaren Emelies ilska efter NKS-varslet

Uppdaterad
Publicerad

Emelie Sundkvist arbetar som ST-läkare inom pediatrik på Nya Karolinska-sjukhuset. Hon är en av läkarna som kan tvingas bort i det stora varslet av 600 tjänster som aviserades för knappt två veckor sedan. Nu talar hon ut om situationen på sjukhuset.

Totalt 250 läkare och 350 undersköterskor ska lämna Karolinska universitetssjukhuset. Exakt vilka är ännu inte klart men beskedet har skickat en tagg i kärnverksamhetens hjärta – personalen.

– Jag har jobbat varenda helg den här sommaren, varenda helg, förutom på semestern som jag behövde dela för att det var ont om personal. Så man känner inte igen sig i beskrivningarna de pratar om, säger ST-läkaren Emelie Sundkvist.

Varsel inom Stockholms sjukvård

Tuffa besparingskrav

Karolinska universitetssjukhuset beräknas gå med 1,6 miljarder i underskott i år. Som ett led i sparandet infördes i våras anställningsstopp på sjukhuset och nu väntas varsel av 600 tjänster.

De tuffa besparingar berör fler av Stockholms akutsjukhus. Tre sjukhus i länet har kommit överens om gemensamma besparingsåtgärder som bland annat anställningsstopp och stopp för inhyrning av personal. Överenskommelsen är mellan Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus.  

Danderyds sjukhus och Södersjukhuset har ett beräknat underskott på 156 miljoner kronor respektive 130 miljoner kronor 2019. För att komma tillrätta med det ekonomiska underskottet ska Danderyds sjukhus och Södersjukhuset spara 300 miljoner kronor vardera. För Södertälje sjukhus handlar det om 50 miljoner kronor som ska sparas.  

Kod ersätter etik – enligt Emelie Sundkvist

Bakom varslet på Karolinska ligger dels underskottet på 1,6 miljarder kronor för 2019 och dels ett förändrat uppdrag på NKS mot en mer specialiserad vård. Enligt sjukhusdirektör Björn Zoëga behöver bemanningen anpassas mot det minskade patientinflödet.

Men i en dragning för personalen presenterade sjukhusdirektören fler faktorer bakom beslutet att varsla. Personalen producerar för lite DRG-kod (ett poängpris som mäts efter vårdinsats) hela 18% mindre sedan 2015.

Och det fick Emelie Sundkvist att rasa i ett öppet brev på Facebook, adresserat till sjukhusledningen.

Utdrag från Emelies inlägg:

”... Du vet att DRG-koder är ett dåligt mått på produktion.

Ex1. Halva barnmorskekåren har sagt upp sig. Du har ditt 5:e telefonsamtal den natten för att vägleda en ny barnmorska som inte har någon erfaren att fråga. Du kostar – men ingen kod producerad.

Ex 2. Du försöker förklara för en orolig mamma varför hennes barn läggs in i en städskrubb utan larmknapp pga platsbrist. Du kostar – men ingen kod producerad.

... Vi läkare utgår ganska naturligt utifrån patienten när vi jobbar. Om utfallet ska vara koder så kanske det ska bli en del av läkarutbildningen. Det kan ersätta medicinsk etik, verkar ändå inte vara klinisk relevant i vardagen längre.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varsel inom Stockholms sjukvård

Mer i ämnet