Bällstaån genom Sundbyberg Foto: SVT

En av Stockholms mest förorenade åar – nu ska den renas

Uppdaterad
Publicerad

Bällstaån förgyller många platser i Stockholms län, men den är kraftigt förorenad. Nu utlovas krafttag för att rädda ån.

Bällstaån rinner genom tre kommuner, den börjar i Järfälla och fortsätter sedan genom Stockholm och Sundbyberg och mynnar ut i Bällstaviken, men ån är ett av länets mest förorenade vattendrag.

Nu har kommunalråd i de tre kommunerna samt närliggande Solna träffats för att hitta en lösning och man är överens om att något måste göras snarast.

– Genom att Bällstaån rinner genom tätbebyggt område är den starkt påverkad av fysiska planeringen och riskerar att påverka vår dricksvattentäkt Mälaren negativt, säger KatarinaLuhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad.

Översvämningar ska stoppas

Föreslagna åtgärder är nya dagvattenanläggningar i Spångadalen, utjämningsmagasin och att rena dagvattnet från Ulvsundaleden.

– Mark kommer att reserveras för att säkra översvämningar samt minska föroreningar i både vattnet och marken. Vid Veddestabäcken så ökar vi insatserna för att säkerställa mångfalden för både växt- och djurliv, säger Aphram Melki (C),  ordförande i Miljö-och bygglovsnämnden i Järfälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.