Anders Wallensten svarar på frågor under presskonferensen. Foto: Ali Lorestani/TT

En fjärdedel i Stockholm kan snart ha smittats

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 2 000 personer har avlidit i sviterna av coronaviruset i Sverige. I Stockholm inträffade toppen av smittsamma personer den 8 april och snart kan en fjärdedel av länets invånare ha smittats, enligt Folkhälsomyndigheten.

Totalt 2 021 personer har avlidit av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 84 personer som rapporterats in det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Stockholm har haft en ganska kraftig inrapportering av nya fall, enligt biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

– Vi ser ingen nedgång. Det var många anmälda fall i går fram till i dag. En förklaring kan vara att man testar mer personal men det är inte hela förklaringen, säger han.

26 procent i Stockholm

Dagen med flest smittsamma personer i Stockholms län inträffade den 8 april, enligt de modelleringar som Folkhälsomyndigheten justerat och nu använder sig av. Och om en vecka, den 1 maj, beräknas cirka 26 procent av invånarna i Stockholms län ha haft smittan eller vara smittade av coronaviruset.

– Men även i maj kommer det att vara många fler som ännu inte har varit smittade, säger Wallensten.

Totalt har 16 755 personer bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige, varav 6 681 i Stockholm.

För närvande beräknas det vara 1 bekräftat fall på 75 som inte är bekräftade i Stockholms län, enligt den nya modelleringen. Det är något som bara är applicerbart på Stockholm och inte resten av landet, enligt Anders Wallensten.

”Ta ansvar ute”

Han påtalar vikten av att hålla i de restriktioner som finns i samhället, trots att vårvädret är fint.

– Om vi börjar leva som vanligt igen så kan det få en helt annan utveckling.

I skog och mark är det torrt och varmt och stor risk för brand, påtalar också Svante Werger, särskild rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Han uppmanar därför alla människor som ger sig ut i skogen att ta ansvar.

– Vi önskar inte fler stora händelser, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet