Boel Godner (S) vill avskaffa ebo-lagen. Foto: SVT

”En förfärlig bostadsmarknad växer fram”

Uppdaterad
Publicerad

Skurkar tjänar pengar på nyanländas utsatthet, menar Södertäljes kommunalråd.

Södertälje är en av de kommuner som tagit emot flest flyktingar. Något som slagit hårt mot bostadssituationen i staden.

För att få en jämnare fördelning över landet, kom det en ny lag i våras som tvingar samtliga kommuner i Sverige att ta emot personer som fått uppehållstillstånd.

Läs mer: Stockholmskommuner klarar inte av att ta emot fler nyanlända

Trots det fortsätter en stor tillströmning av nyanlända till Södertälje och andra kommuner som redan är hårt belastade. Det sker genom lagen om eget boende, ebo.

– Anvisningslagen har ingen betydelse så länge ebo finns. Vi är en tio femton kommuner som hela tiden har ett extremt högt mottagande och den påverkar inte oss, säger Boel Godner (S) som är kommunalråd i Södertälje till DN.

Fortsatt tillströmning av nyanlända

Även om Södertälje inte anvisats några nyanlända från Migrationsverket i år, har kommunen redan tagit emot 518 personer via ebo. Extrem trångboddhet och framväxten av parallellsamhällen är några av följderna av ebo, menar Boel Godner.

– En förfärlig bostadsmarknad växer fram med svarta kontrakt, försäljning av adresser, människor blir lurade, skurkar tjänar pengar på nyanländas utsatthet. Vi har barn som sover i skift för att det bor 19 personer i en tvåa. Ska vi ha det så i Sverige?

Boel Godner, som länge kämpat för att ebo-lagen ska avskaffas, driver numera en kompromisslinje som kallas vebo (värdigt eget boende). Det skulle innebära fortsatt rätt att välja bostadsort men att myndigheterna kontrollerar den uppgivna adressen och boendeförhållandena där.

Hit har flest nyanlända flyttat med stöd av ebo

  1. Stockholm: 1.081
  2. Göteborg: 999
  3. Malmö: 790
  4. Norrköping: 602
  5. Södertälje: 518

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.