Polischefen Christer Nilsson berättar om mordet i Upplands-Väsby Foto: TT

19-åringen häktad för joggingmordet

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man har häktats på sannolika skäl misstänkt för mordet i ett joggingspår i Upplands Väsby i somras. Mannen, som har erkänt mordet, ska genomgå en så kallad liten sinnesundersökning.

Det var i augusti som 21-åriga Ida Johansson tog en joggingrunda vid 18-tiden i motionsspåret i Runby, Upplands-Väsby, men hon kom aldrig hem. Hennes föräldrar sprang i spåret bara en stund efter henne och trodde att hon tagit en runda till. När hon inte dök upp hemma larmades polisen som klockan två på natten hittade henns kropp strax intill spåret.

– Det syntes direkt att hon var mördad, säger Christer Nilsson, polisområdeschef Nord på polisens presskonferens.

En 19-årig man hemmahörande i Upplands-Väsby är nu gripen för mordet, och mannen har erkänt. Han är inte känd av polisen sedan tidigare.

Greps efter tips från allmänheten

Mannen kunde gripas efter ett tips som polisen fick in igår, att en man i 20-årsåldern befunnit sig i spåret vid samma tid. Polisen åkte hem till mannen och förhörde honom och tog ett DNA-prov som skickades i ilfart till NFC, Nationellt forensiskt centrum.  Senare samma dag kom svaret att det var samma DNA som hittats på den mördade Ida Johansson.

– Poliserna som förhörde honom kände att det var en misstanke mot honom men inte tillräckligt för att gripa honom då, berättar Christer Nilsson.

Polisen vet ännu inte vad motivet är, och vill heller inte säga något ännu om det fanns någon form av sexuellt våld.

DNA har använts i jakten på mördaren

Polisen hittade DNA på kvinnans kropp och har topsat hundratals personer i jakten på mördaren, och flera gånger vädjat till allmänheten om alla slags tips, och det var alltså ett av alla dessa tips som ledde till att mördaren kunde gripas.

– Det har varit en väldigt stor utredning, berättar spaningsledare Stefan Edin. Vi har hållit 850 förhör, hanterat hundratals tips och topsat knappt 800 personer. Vi vill tacka allmänheten i Upplands-Väsby som har ställt upp och hjälpt oss hitta gärningsmannen.

Via DNA tog polisen också fram en profil på en misstänkt mördare. Med hjälp av DNA kan man få fram hårfärg, ögonfärg och hudfärg, berättade Martina Nilsson, handläggare för polisen i Stockholms forensiska anlysteam, för några dagar sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Joggarmordet i Upplands Väsby

Mer i ämnet