Ensamkommande asylsökande manifesterar på Medborgarplatsen för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Foto: Lars Pehrson/SVD/TT

Ensamkommande i Stockholm får stanna i väntan på beslut

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stad kommer att göra det möjligt för ungdomar som fyller 18 år, går i gymnasiet och bor inom staden att stanna kvar i väntan på besked på sin asylansökan.

Första juli kom ett nytt ersättningssystem för mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Det innebär att kommuner inte längre får låta de som fyllt 18 år, men som fortfarande går i skolan och ännu inte fått besked på sin asylansökan, att bo kvar i kommunen i väntan på beskedet.

För den här gruppen av ungdomar i Stockholm har det inneburit att de behövt flytta till Migrationsverkets anläggningsboende i andra kommuner, för att sedan omplaceras igen om de skulle få godkänt på sin asylansökan.

Men nu har den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus beslutat att använda det tillfälliga kommunbidraget från regeringen så att det blir möjligt för de här ungdomarna att stanna i kvar i Stockholms kommun och fortsätta gymnasiet i väntan på eventuellt uppehållstillstånd.

– Nu ger vi ungdomarna som bor i Stockholm en möjlighet att gå klart gymnasiet i lugn och ro istället för att tvingas flytta från vänner, skola och den trygghet de har skapat sig här. Det är bra både för ungdomarna och för Sverige, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms stad.

Rent praktiskt innebär det här att socialnämnden kommer att fatta beslut om ett föreningsstöd på  10 miljoner kronor. De kommer att gå till en eller flera organisationer som kan erbjuda tillfälliga boendelösningar och vissa andra basbehov för ensamkommande som fyller 10 år och som väntar på beslut om uppehållstillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.