Demonstrationen på Medborgarplatsen fortsätter Foto: Maja Suslin/TT

Ensamkommande tänker inte ge sig

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranterna på Medborgarplatsen i Stockholm har inga planer på att ge upp.
– Ingen ger oss svar på vårt krav – att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Varför? sa Fatemah Khavari i nätverket Ung i Sverige.

Demonstrationen för att stoppa utvisningarna kommer att fortsätta.

-Vi tänker inte flytta på oss, sade talespersonen Fatemeh khavari inför flera hundra åhörare på Medborgarplatsen.

Hon talade inför journalister och minst ett par hundra demonstranter i nätverket Ung i Sverige vid Medborgarhuset på Söder i Stockholm.

LÄS MER: Migrationsverket: ”Vi har inte möjlighet att tillgodose era önskemål”

– Ingen ger oss svar på våra krav. Alla har sagt att det är någon annan som måste göra det. Vem tar ansvar? Flera har sagt att vi har rätt, att Afghanistan inte är säkert. Varför gör ni inget? frågade hon.

”Inte säkert”

Nätverket riktar sig direkt till politikerna och Migrationsverket, bland dem rättschef Fredrik Beijer.

-Du kan ta ett rättsligt ställningstagande om Afghanistan. Ni har gjort det förut, varför kan ni inte göra det nu? Afghanistan är inte säkert och i er egen rapport står det att det kommer att försämras, sade Khavari.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik har tidigare avböjt att träffa nätverket, som samlar ensamkommande afghanska asylsökande.

LÄS MER: Liten grupp bakom attackerna mot Pride och ensamkommande

Attackerades

Demonstranterna inledde sin protest på Mynttorget i söndags, men de flyttades av säkerhetsskäl till Medborgarplatsen sedan de attackerats av högerextremister. Demonstranternas krav är att Ribbenvik ska träffa dem personligen och avge ett löfte om att stoppa avvisningarna till Afghanistan. Arrangörerna har fått tillstånd att hålla allmänna sammankomster som får pågå från morgon till kväll fram till den 23 augusti.

I Malmö planeras sittstrejker utanför Stadshuset de kommande två helgerna till stöd för ungdomarna på Medborgarplatsen, skriver Nätverket Skåne för amnesti i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sittstrejk i centrala Stockholm

Mer i ämnet