Enligt Esa Teittinens försvarsadvokat kommer en ny rättegång att hållas i månadsskiftet juni-juli. Foto: SVT

Försvarsadvokaten: Ny rättegång för Esa Teittinen

Uppdaterad
Publicerad

Esa Teittinen beviljades resning i slutet av mars i år efter att ha dömts för mordet på sin vän i Stockholm 2010. Försvarsadvokaten Marko Tuhkanen har hela tiden trott att han skulle släppas fri utan en ny rättegång. Nu bekräftar han att Esa Teittinen ställs inför en ny rättegång i Svea hovrätt slutet av juni eller början av juli. – Åklagaren har nu lovat en ny rättegång som kommer att hållas under en vecka. Meddelandet kom i fredags, säger Marko Tuhkanen.

I fredags mottog Esa Teittinens försvarsadvokat Marko Tuhkanen beskedet att kammaråklagare Ida Arnell har lämnat in anstånd om ytterligare utredningstid fram till en ny rättegång i fallet.

– Vi har försökt att ogilla yrkandet, säger Marko Tuhkanen som hela tiden trott att Esa Teittinen skulle släppas fri utan en ny rättegång och hänvisar till att han menar att försvarets bevisning är stark nog.

Redan sen tidigare har kammaråklagaren begärt förlängt utredningstiden en gång med fyra veckor.

Vad säger din klient om det här?

– Det börjar tära på honom. Det tar på hans psyke, det är mellan hopp och förtvivlan, säger Tuhkanen.

Har begärt anstånd

I yttrandet som lämnats in till hovrätten står det att åklagaren har beslutat att komplettera förundersökningen. En teknisk rekonstruktion har hållits och materialet ska sammanställas. Kammaråklagaren väntar även på ett utlåtandet från den nye rättsläkaren. Ett antal förhör ska hållas och ytterligare uppgifter ska kontrolleras.

Åklagaren har begärt anstånd till den 11 juni.

När SVT pratade med Ida Arnell för en vecka sedan, strax innan hon behövde lämna in en ansökan om förlängning om utredningstiden till hovrätten, sade hon att det krävs mer tid för utredningen.

– Vi kommer att behöva prata med vittnen, och vi kommer göra en ny rekonstruktionsfilm, sa Ida Arnell då.

SVT söker Ida Arnell för en kommentar med anledning av den nya rättegången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.