• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här går tunneln som rökfylldes under torsdagen. Hör Svenska Kraftnät om händelsen. Foto: SVT Design/Privat

Tio personer var fast i rökfylld arbetstunnel i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En arbetstunnel som går mellan Danderyd och Stockholm rökfylldes under torsdagen och tio personer som arbetar i tunneln var fast på 70 meters djup i väntan på evakuering.

På torsdagsförmiddagen fick räddningstjänsten larm om rökutveckling i en 7,5 kilometer lång arbetstunnel för eltillförsel. Händelsen skedde cirka 5 000 meter in i tunneln.

Tio personer befann sig på 70 meters djup, ungefär i höjd med Naturhistoriska riksmuseet, och tog sig till ett skyddsrum i väntan på att röken lättade. Efter ett tag kunde de lämna skyddsrummet, när det konstaterades att röken inte nått fram till dem.

Orsaken till rökutvecklingen var ett transportband som gått varm, enligt räddningstjänsten.

Personal utrymde tunneln

Ytterligare två personer som var nere i tunneln fick föras till sjukhus efter att ha andats in rök. Vid 12.40 lämnade räddningstjänsten platsen.

– Personal utrymde tunneln själva och när det var klart så åkte vi ned med en fyrhjuling för att kontrollera platsen, säger ledningsbefäl vid räddningstjänsten i Täby.

Svenska Kraftnät ska nu undersöka orsaken till rökutvecklingen och utvärdera rutinerna kring olyckor, enligt ett pressmeddelande.

Uppdatering: I en tidigare version av texten förekom uppgifter från räddningstjänsten om att det var 17 personer som var nere i tunneln, men under eftermiddagen meddelar Svenska Kraftnät att det handlade om tolv personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.