Foto: TT arkivbild

EU vill se mer närproducerad mat i Stockholms län

Publicerad

Nu ska de som producerar närodlad mat få hjälp med att växa på den lokala marknaden i Stockholms län. Med hjälp av pengar från EU, kan matproducenterna få kraftigt subventionerad rådgivning om bland annat marknadsföring, produktutveckling och logistik.

Rådgivningen kommer att skötas av hushållningssällskapet, vars huvuduppdrag är att stötta landsbygden på olika sätt.

– Mycket handlar om att förkorta vägen från produktion till konsument Det kan till exempel handla om att hitta lokala mötesplatser för köpare och säljare. Därigenom slipper man mellanhänder och det ger lönsamhet för producenterna, säger Andreas Malmgren på Hushållningssällskapet.

Hushållningssällskapet har 17 fristående sällskap över hela landet som erbjuder rådgivning för bland annat lantbrukets utveckling. De driver också projekt för bättre mat och de menar att intresset för närproducerad mat fortsätter att öka.

– Det finns en oerhörd potential för landsbygden i Stockholms län att nå in till konsumenterna i storstaden, säger Andreas Malmgren.

Hushållningssällskapet har fristående sällskap över hela landet som erbjuder kunskap för landets framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer