Hör Eva berätta om vad hon blev anklagad för på sitt jobb – händelserna som ledde till att hon valde att ta emot en årslön i avgångsvederlag, cirka en halv miljon kronor. Foto: Sanna Lüning/SVT

Hon köptes ut för en halv miljon under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan, som vi kallar Eva, jobbade med barn i Stockholms stad under tjugo års tid. Men anställningen slutade abrupt efter en konflikt med hennes chef. Det hela slutade med att Eva köptes ut för en halv miljon kronor.

– Mina idéer blev för mycket för min arbetsplats. Jag hade inte förstått att det kunde bli så, säger ”Eva”.

Under hela 2019 och första halvåret 2020 köpte Stockholms stad ut minst 254 medarbetare för 69 miljoner kronor. En av dem som blivit utköpt det senaste året är Eva, som valde att skriva på ett avgångsvederlag på en halv miljon kronor, alltså en årslön.

– När man är oense om en sak blir det enklast att ta bort den som orsakar en massa problem. Det blir en tystnadskultur, säger hon.

Miljonutköp för skattepengar

Stängdes av från jobbet

Enligt Eva var konflikten den första större hon haft under sina många år som anställd av staden.

Hon ville genomföra aktiviteter och utflykter med barnen under pandemin men möttes av motstånd av chefen. Efter samtal med förvaltningen beslutades det att Eva skulle stängas av tills företagshälsovården utrett hennes psykiska hälsa, då chefen var orolig för hennes mående.

I samband med avstängningen anklagades Eva också för att ha spritt känslig information på ett olämpligt sätt. Något hon själv inte känns vid.

”Vill inte tillbaka till mitt jobb”

Eva fick aldrig veta resultatet av företagshälsovårdens utredning, men var ändå inte intresserad av att fortsätta jobba.

– Jag kände mig så kränkt så jag kände att jag vill inte tillbaka till mitt jobb oavsett vad de kommer fram till, säger hon.

Vad vill du säga till andra som är i samma situation som du varit med om?

– Dels att man ska vara jättenoga med dokumentation och dels att ta hjälp av folk runtomkring om man kan.

Eva, som egentligen heter något annat, har valt att vara anonym för att hon är orolig för konsekvenserna om hon framträder med sitt riktiga namn och ansikte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonutköp för skattepengar

Mer i ämnet