Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Det känns som att jag är mindre värd” – hör Eva Röhme berätta om hur hon drabbas av avgiften för ledsagning, och se när hennes son hjälper henne som ledsagare. Foto: Leonora Toplica/SVT

Evas son ledsagar henne: ”Kommer inte ut annars”

Uppdaterad
Publicerad

Eva Röhme får själv betala för sin ledsagning, vilket blir en dyr kostnad. Hon tar istället hjälp av familjen.

– Jag kommer inte ut annars och kan inte göra roliga saker längre, säger hon.

Precis innan Oskar Röhme skulle fylla 11 år blev mamma Eva Röhme blind. Idag är han 22 år och får agera ledsagare.

– Man behöver tänka mer på att planera och ibland flytta på saker man skulle göra. Det kommer bli svårare nu när jag söker efter jobb, säger Oskar Röhme.

Ojämlik ledsagning i landet

Socialstyrelsens rapport från i somras visar på en stor ojämlikhet i landet. Vem som står för kostnaden för ledsagning och hur mycket, beror på vilken kommun man bor i.

Närmare 70 procent av kommunerna har infört avgifter för ledsagning, vilket är en ökning med nästan 30 procent sedan 2009.

– Eftersom att jag bor i Järfälla kommun så har jag beviljats tio timmar ledsagning av kommunen som jag måste betala själv för. Det kostar mig 100 kronor per timme och det blir alldeles för dyrt, säger Eva Röhme.

Inte helt avgiftsfritt

Ledsagning får man antingen via LSS eller SoL. I Järfälla kommun är det äldreomsorgsnämnden som är beslutande i vilka avgifter som ska tas ut.

– Ledsagning enligt LSS är avgiftsfri men våran nämnd har inte fattat beslut att det ska vara en avgiftsfri ledsagning enligt SoL. Som enskild person så förstår jag att det kan vara kännbart beroende på ens ekonomi, säger Anneli Lagerberg, avdelningschef för äldre och funktionshinder i Järfälla kommun.

Starta klippet ovan för att höra hur avgiftsbelagda ledsagningen påverkar Eva i hennes vardag.

Skillnaden mellan LSS och SoL

LSS

  • Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag. Man betalar inte någon avgift för att kunna använda sin ledsagning. Sådan ledsagning är alltid gratis. 
  • Den som blir beviljad ledsagning enligt LSS, har rätt till så pass många timmars ledsagning som behövs för att uppnå goda levnadsvillkor. Kommunen kan inte lägga sig i vad beviljade ledsagartimmar får användas till. 

SoL

  • Socialtjänstlagen (SoL) är inte en rättighetslag. Ledsagning enligt SoL kan innebära en avgift för personer med beviljade ledsagartimmar beroende på vilken kommun man bor i.
  • Enligt SoL har personer endast rätt till ledsagning som behövs för att uppnå skäliga levnadsvillkor. Kommunen kan begränsa vad beviljade ledsagartimmar får användas till.

Källa: Synskadades Riksförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.