Hälarna dras framförallt till laddhybrids-bilar, enligt Daniel Almskog, utredare på gränspolisenheten i region Stockholm. Under sensommaren/hösten, har ett 40-tal anmälts stulna. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Exklusiva elbilar stals – polisen misstänker liga

Uppdaterad
Publicerad

På Ekerö greps två män i samband med ett tillslag av två elbilar som ska ha stulits i Bromma vid ett annat tillfälle. Polisen misstänker att ett nätverk legat bakom flera stölder under hösten.

– Vi har sett en markant ökning, säger Daniel Almskog, utredare på gränspolisenheten i region Stockholm.

Under torsdagen på Ekerö greps två män i 30-års åldern efter att polisen anträffat två elbilar av personmodell, nära platsen de bodde på. Bilarna har ett värde av närmare 400 000 kronor styck. Männen är nu misstänkta för grovt häleri och har i efterhand anhållits av åklagare. Daniel Almskog, utredare på gränspolisenheten i region Stockholm förklarar att den här typen av brott har förekommit allt oftare under året.

– Vi har sett en markant ökning av stulna bilar under sensommaren och hösten framförallt på den typ av fordon som vi beslagtog i samband med gripandet ute på Ekerö, säger Daniel Almskog.

Misstänkt tjuvnätverk

Polisen misstänker att männen som greps ingår i ett nätverk av biltjuvar.

– Vi kan inte bevisa det men vi misstänker att nätverket de ingår i ligger bakom flera av dessa stölder, förklarar Daniel Almskog.

De anträffade bilarna hade stulits vid två olika tillfällen i Bromma i slutet av oktober och därefter fått falska registreringsskyltar.

– På senaste tiden har det skett mycket i Bromma, mest i villaområden. Det är väldigt koncentrerat till de norra länsdelarna, säger han och fortsätter:

– Det kan vara så att det finns fler nätverk som gör den här typen av stölder, vi tror inte att den misstänkta grupperingen ligger bakom alla.

Utnyttjar bilens ”keyless-system”

Daniel Almskog på gränspolisenheten i region Stockholm, berättar att tjuvarna använder en så kallad ”relä-attack” till att stjäla bilarna. Hälaren utnyttjar bilarnas ”keyless-system”, där föraren slipper sätta nyckeln i låset. Med en sändare tar tjuven signalen från förarens nyckel, och kan på så sätt låsa upp bilen och köra iväg med den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.