Tredelad bild. Till vänster: rök vid avfallshög i Botkyrka. I mitten: person i vit tröja. Till höger: entré till byggnad med WSP-skylt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör professor Mårten Schultz om kommunernas möjlighet att få ersättning: ”Kan finnas ett skadeståndsansvar för företaget” Foto: SVT

Expert om Think Pink: Kommuner kan stämma konsultbolag på nära 200 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En av de åtalade i Think Pink-härvan var anställd av konsultbolaget WSP. Hans roll var central för att kommunerna skulle godkänna de olika projekten. Det kan komma att stå bolaget dyrt. Om de åtalade döms och varken de eller konkursboet kan betala så kan kommunerna stämma WSP.

– Om en anställd har orsakat skada genom brott i sitt jobb så har arbetsgivaren skadeståndsansvar, säger Mårten Schultz som är professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Den åtalade miljökonsulten skulle vara garanten för att Think Pinks avfallsgifter inte skulle sprida sig. En oberoende godkänd konsult krävs för att tillsynsmyndigheter ska kunna bedöma om avfallshanteringen kan misstänkas bryta mot miljölagstiftningen.

– Om det finns en koppling till de arbetsuppgifter man utför på jobbet så kan det finnas ett skadeståndsansvar för företaget, säger Mårten Schultz som är professor i civilrätt och en av landets främsta experter på området.

I en rad mejl som återfinns i förundersökningsprotokollet framkommer att konsulten använder sin företagsmejl och skriver under som miljökonsult/sakkunnig på vattenuppdrag för WSP i sin kontakt med kommuner.

Think Pink rättegång

Kommuner ser över möjlighet till civilrättslig process

– Är det så att vi inte får ut några pengar från Think Pink så måste vi pröva nya vägar. Juristerna i kommunen ser över den här möjligheten så att inte skattebetalarna ska belastas, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Saneringen av marken har kostat kommunerna mångmiljonbelopp och skadeståndsanspråket på Think Pink kommer enligt åklagaren att landa på knappt 200 miljoner kronor. Pengar som inte finns i konkursboet. Domstolen har fryst tillgångarna hos fem av de huvudåtalade men det är oklart hur mycket pengar de har.

Botkyrka kommuns jurister vill också uttömma alla tänkbara möjligheter för att få tillbaka pengar. Kommunen kräver Think Pinks konkursbo på 125 miljoner i skadestånd för att täcka kostnaderna för bortforsling, sanering och rening av Kassmyrahögen. Utöver det har kommunen också Kagghamrahögen som nu ligger under sand efter den stora branden 2020.

Åklagare har yrkat på tre års fängelse för medhjälp till grovt miljöbrott för den före detta miljökonsulten men han nekar till brott.

WSP inte vill ställa upp i tv-intervju utan vill invänta tingsrättsdomen.

KONSULTFÖRETAGET WSP

WSP är ett multinationellt företag med 73 000 anställda över hela världen. De skriver själva på sin hemsida att de är ett världsledande konsultföretag inom teknik- och strategisk rådgivning. Företaget har över 4000 anställda i Sverige och finns på många olika platser i Sverige.

Drabbade kommuner

Den illegala dumpningen ska ha skett i 15 olika kommuner i Mellansverige: Botkyrka, Eskilstuna, Flen, Gullspång, Haninge, Huddinge, Håbo, Laxå, Norberg, Norrtälje, Skövde, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Östhammar. Du hittar fler detaljer i kartan ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Think Pink rättegång

Mer i ämnet