Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se experten Ingrid Håstad undersöka oljeutsläppet vid Väddökusten. Foto: Tomas Blideman/SVT

Experten om talloljan: ”Bryts inte ner i naturen”

Uppdaterad
Publicerad

Norrtälje kommun tar nu hjälp av experter för att sanera efter det stora utsläppet av tallolja längs Väddös kust. Kommun gick tidigt ut med att talloljan är biologiskt nedbrytbar och skulle försvinna av sig själv på 28 dagar – men det stämmer inte.

– De måste plockas upp. Så här stora klumpar bryts inte ner naturligt på en månad – det kan ta år, säger Ingrid Håstad.

Ingrid Håstad är senior miljökonsult och har jobbat med flera stora oljeutsläpp i både Sverige och USA. Nu hjälper hon Norrtälje kommun med hur de ska göra för att sanera stränderna. Men först måste det utredas vilken sorts olja som släppts ut.

– Jag tycker det luktar som råtallolja. Jag tror att den kommer från ett fartyg som rengjort sina tankar, säger Ingrid Håstad.

Civila initiativ varnas – kan orsaka allergiska reaktioner

Hantering av tallolja kan orsaka allergiska reaktioner, huvudvärk och andningssvårigheter. Därför är Ingrid Håstad tveksam till de civila insatserna som plockat tallolja på eget initiativ längs kusten.

– Ja, det är ju inte helt bra. Dels kan utsläppet spridas och så riskerar man hälsan om man hanterar det fel, säger hon.

Oljeutsläppet täcker en kustremsa på ca fyra mil från Singö i norr till Väddös södra udde. Längs med stränderna ligger på många platser oljeklumpar stora som knytnävar. Nu ska Norrtälje kommun sanera Väddökusten, men saneringsarbetet försvåras av att många stränder är svårtillgängliga.

– Det kan ligga mer olja ute till havs som fortsätter att komma in. Så man kommer nog få fortsätta att plocka ett tag, säger Ingrid Håstad.

Tallolja, råtallolja, är en biprodukt från sulfatmassatillverkningen, utvunnen första gången 1899 i Skutskär.

Talloljan består av trädens kådämnen och är en blandning av i huvudsak 20–50 % hartssyror och 35–55 % fria fettsyror. Fettsyrorna utgörs av oljesyra, linolsyra och högre fettsyror.

Den är en mörkbrun, trögflytande och svavelhaltig vätska. Råtallolja kan raffineras till flera olika substanser och kan också användas som bränsle i värmepannor och framställning av talldiesel.

Utsläpp av tallolja är ovanliga eftersom produkten är värdefull. Det kan komma från fabriker eller när båtar rengör sina tankar efter att ha transporterat produkten. Att rengöra tanken är lagligt på internationellt vatten, i måttlig mängd.

Får man råtallolja på sig eller på husdjurens tassar rekommenderas tvätt med såpa.

Källa: NE, Wikipedia, Ingrid Håstad, Sweco

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer