Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan ju se att det är en kraftig detonation”, säger Annika Laestadius, tillförordnad lokalpolisområdeschef för Södermalm. Foto: Fredrik Persson/TT, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kraftig explosion i centrala Stockholm – några evakuerade har fått komma hem

Uppdaterad
Publicerad

Explosionen i ett flerfamiljshus på Södermalm i Stockholm utreds som grov allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person har skadats i händelsen men ett 20-tal lägenheter evakuerades. På söndagen hade några av de evakuerade fått återvända till sina lägenheter.

Strax efter midnatt mot lördag vaknade boende i det vanligtvis rofyllda området av en smäll.

– Jag trodde först att det var kriget som hade kommit, det var en jättekraftig explosion, berättar grannen Monica Nielsen på lördagsmorgonen.

Ingen person har kommit till skada, enligt Annika Laestadius, tillförordnad lokalpolisområdeschef för Södermalm.

– Man kan ju se att det är en kraftig detonation med stor skada på byggnaden så det är klart att vi ser allvarligt på det, säger hon när SVT möter henne invid brottsplatsen.

Ingen personer har gripits. En person togs under natten med till förhör – men är inte längre frihetsberövad.

Några av de evakuerade har fått återvända hem

Ett 20-tal av fastighetens 169 lägenheter evakuerades, bekräftar hyresvärden Svenska Bostäder.

”Vi vet att ett 70-tal fönster kommer behöva åtgärdas, entrédörren är förstörd, det finns skador i entrén och på hissen samt vissa andra skador”, uppgav Stefan Mattsson, distriktschef innerstaden på Svenska Bostäder, till SVT på lördagsmorgonen.

Porten till den trappuppgång där detonationen ägde rum har omfattande skador. Också intillliggande trappuppgångar har fått mindre skador och delvis krossade fönsterrutor, och dit har några av de evakuerade fått komma hem på söndagseftermiddagen.

– Enstaka boende i de två trappuppgångar som angränsar den port som är mitt för detonationsplatsen har fått gå tillbaka. Men inte i den trappuppgång som är närmst detonationen, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer