Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flera våldsdåd i Stockholm – man skjuten till döds

Uppdaterad
Publicerad

En man har skjutits till döds i Solna på fredagskvällen.

Under natten har flera andra skjutningar mot lägenheter och villor samt explosioner ägt rum i Stockholmsområdet.

– Det är ett väldigt ansträngt läge med fem grova våldsbrott som sker inom loppet av tio timmar, det är inget som tillhör vanligheterna och det har inte skett tidigare under den här våldsspiralen, säger Stockholmspolisens presstalesperson Rebecca Landberg.

Den senaste tidens våldsvåg i Stockholm fortsätter. Under fredagskvällen och natten till lördagen har det skett flera skjutningar och en explosion i Stockholmsområdet.

– Man är i en väldigt allvarlig konflikt där det gäller att döda eller dödas, säger Gunnar Appelgren, polisens expert på gängkriminalitet i SVT:s direktsändning.

Våldsvågen i Stockholm

Klockan 21.59 på fredagskvällen larmade polisen till Huvudsta centrum i Solna efter att flera personer larmat om höga smällar. Väl på plats anträffade man en skottskadad man utomhus som avled av sina skador. En förundersökning om mord är inledd.

– Ingen person är gripen. Brottsutredande åtgärder pågår. Polisen arbetar med att få tag på vittnen och håller förhör, säger Stockholmspolisens presstalesperson Rebecca Landberg och fortsätter:

– Det finns olika samband och kopplingar mellan de våldsdåd som skett under de senaste veckorna.

Flera skjutningar

Under kvällen sker även två skjutningar mot bostäder i Fruängen och i Tumba. Enligt uppgifter kan skjutningarna vara del i samma kriminella konflikt. Ingen person är gripen och polisen vill inte kommentera sambandet.

– Vi kartlägger personer och personer kopplade till adresser för att kunna se om händelserna har koppling till andra grova brott som skett i närtid, säger polisens presstalesperson Rebecca Landberg om nattens händelser.

Senare under kvällen fick polisen även larm om en explosion vid ett flerfamiljshus i Skarpnäck i södra Stockholm.

Poliser på plats i Skarpnäck efter nattens explosion. Foto: Blåljusbilder

På fredagskvällen kraschade även en bil i en rondell i Gullmarsplan efter en biljakt. Polisen fann vapen i bilen och grep  två män under 18 år som förs till sjukhus för vård. Deras skadeläge var under lördagsmorgonen oklart. Ytterligare en person har gripits.

– Vi kopplar den händelsen och utreder det tillsammans med hela brottsutvecklingen som skett, säger Stockholmspolisens presstalesperson Rebecca Landberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jessica Gow/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet