Bilder innefrån fastigheten på Södermalm Foto: Privat

Tre explosioner i Stockholm i natt

Uppdaterad
Publicerad

Tre explosioner har inträffat i Stockholmsområdet under natten till torsdagen. Vid en fastighet på Södermalm, en hembygdsförening i Vaxholm och intill en kyrka i Södertälje. Explosionen på Södermalm har kopplingar till ett liknande attentat i Bromma för bara några dagar sedan.

Natten mot torsdagen blev hektisk för Stockholmspolisen. Inom loppet av bara några timmar larmades polisen till tre olika explosioner.

Polisen ser i nuläget inget samband mellan de tre explosionerna på Södermalm, Vaxholm och Södertälje.

– Men vi håller på att titta på om det finns kopplingar och paralleller till andra brott, säger Ola Österling presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Södermalm

Polisen larmades om en explosion vid en fastighet på Nytorgsgatan på Södermalm vid 02.20. Boende på adressen har starka kopplingar till en annan adress i Bromma som utsattes för en sprängning förra helgen.

– Vi vet inte vad som har hänt mer än att något har exploderat. Det kan vara en gasexplosion eller ett brott, vi vill inte spekulera. Bombtekniker är på plats för att ta reda på vad som har hänt, säger Peter Asp, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, vid 04-tiden.

Boende: ”Vaknade av explosionen”

SVT Nyheter Stockholm har pratat med en av de boende i fastigheten, som vaknade av explosionen.

– Jag vaknade av explosionen och vibrationerna i huset. Jag trodde att det hade smällt utomhus, men när jag kände lukten av bränt så förstod jag att det var inne i fastigheten, berättar en boende som vill vara anonym.

– Man förstår att det har varit en kraftig smäll. Alla fönster är utblåsta.

Bilder innefrån fastigheten på Södermalm Foto: Privat

Enligt polisen har inga boende i området behövt evakueras.

Flera explosioner i natt

Strax efter klockan 01.00 fick räddningstjänsten in larm om en explosion vid en hembygdsgård i Vaxholm. Polisen spärrade av platsen och

Nationella bombskyddet tillkallades, men på grund av de två andra explosionerna prioriterades ärendet ner.

Under torsdagsförmiddagen arbetade polisens bombtekniker vid hembygdsgården i Vaxholm. Foto: SVT/Tomas Blideman

Explosion vid kyrka i Södertälje

Vid 03.42 larmades polisen till Södertälje där en explosion inträffat i en festlokal vid S:t Afrems kyrka. Räddningstjänsten var redan i området för att släcka bilbränder när det smällde.

Det är inte första gången som explosioner inträffat i festlokalen vid S:t Afrems kyrka. Nattens explosion är den tredje på drygt ett år.

Allmänfarlig ödesläggelse

Polisen uppger att alla tre explosioner utreds som allmänfarlig ödeläggelse och kommer under torsdagen att arbeta med trygghetsskapande insatser på alla tre platser. 

– Vi kommer att ha både civil och uniformerad polis på plats, både för att informera och kunna få in iakttagelser, säger Ola Österling presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Inga personer är frihetsberövade misstänkta för brottet och enligt polisen ska inga personer ha skadats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.