Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Entrén vid fastigheten förstördes i explosionen på Södermalm i september förra året. Foto: Fredrik Persson/TT

Explosion i centrala Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig explosion inträffade vid ett bostadshus på Barnängsgatan på Södermalm i Stockholm. Ingången till huset har stora skador och ett 20-tal lägenheter har evakuerats.

– Ingen har kunnat återvända till sina bostäder ännu, säger polisens presstalesperson Towe Hägg på lördagsförmiddagen.

Larmet kom vid midnatt natten mot lördagen. Många grannar ska då har hört en kraftig explosion på Barnängsgatan på Södermalm i Stockholm. Polisen var under fredagsnatten på plats med stora resurser och Nationella bombskyddet sökte av området.

Hur omfattande skadorna är på fastigheten är ännu inte helt klarlagt.

– Men vi vet att ett 70-tal fönster kommer behöva åtgärdas, entrédörren är förstörd, det finns skador i entrén och på hissen, skriver Stefan Mattson, distrikschef innerstaden Svenska Bostäder i ett mejl till SVT.

Oklart när boende kan flytta hem

Ett 20-tal boende har evakuerats från en av portarna i flerfamiljshuset. När de kommer att kunna återvända till sina lägenheter är på lördagseftermiddagen oklart.

– I dagsläget har vi ingen status, då vi ännu inte fått tillträde till lägenheterna, skriver Stefan Mattson, distrikschef innerstaden Svenska Bostäder i ett mejl till SVT.

Ingen gripen

Avspärrningarna kommer att vara kvar under lördagen och på plats finns en polispatrull med uppgift att prata med förbipasserande.

– Vi är fortsatt intresserade av iakttagelser som gjorts både före och efter händelsen, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Polisen utreder händelsen som grov allmänfarlig ödeläggelse. Ingen misstänkt har gripits.

Undersöker samband

Explosionen inträffade bara ett dygn efter en annan kraftig detonation vid ett flerbostadshus i Huvudsta norr om Stockholm. Ett femtiotal fönster förstördes i samband med explosionen, liksom sju-åtta lägenhetsdörrar och hela portuppgången. Boende i fastigheten fick evakueras på grund av oro för rasrisk i byggnaden. Om händelserna har en koppling till varandra är för tidigt att säga men likheter och olikheter undersöks, uppger polisen.

– Det tillhör utredningsåtgärden att man tittar på liknande händelser i närtid, säger Towe Hägg.

Texten uppdateras.

Här vid porten till ett flerfamiljshus exploderade någonting strax efter midnatt under natten mot lördagen. Foto: Blåljusbilder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.