Inget gehör för nya förslag om busstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

I kväll hölls ett extra trafiknämndsmöte i landstinget där man diskuterade neddragningarna i busstrafiken. De nya förslagen från (S) och (MP) avfärdades dock.

Tidigare har landstinget gått ut och sagt att de måste spara pengar, bland annat genom att skära ner på busstrafiken runt om i länet. Ett förslag som har väckt många protester i synnerhet i kommunerna längre ut i länet.

Förra veckan begärde Socialdemokraterna ett extra trafiknämndsmöte för att diskutera deras alternativa förslag till bussnedskärningar och det mötet hölls nu ikväll. Socialdemokraternas och Miljöpartiets förslag röstades dock ner.

– Moderaterna har idag valt att stoppa samtliga partier från att fatta beslut om förslag som gör det möjligt för SL att fortsatt värna om sin kärnverksamhet, att köra buss och spårtrafik så att alla kan ta sig till jobb och skola, säger Erika Ullberg (S)( i ett pressmeddelande efter mötet.

M: Förslagen oseriösa

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har istället för bussneddragningar föreslagit en uppskjuten båtlinje, fusksäkra sms-biljetter och ett stopp av bytet till nya spärrar – besparingar som de säger ska ge 100 miljoner kronor.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) har dock avfärdat de besparingsförslagen som oseriösa och inte genomförbara.

– Det innebär noll nya kronor till kollektivtrafiken, säger han.

Tamsons menar att förslagen från Socialdemokraterna och Miljöpartiet rör sig om förslag som redan är inarbetade i budgeten eller projekt som redan är påbörjade. På mötet blev förslagen nedröstade.

– Det kommer inte att mildra besparingsbehovet, säger han.

Moderaterna i Landstinget har sagt att orsaken till att man måste skära ner är för att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna tidigare i år röstade nej till att höja biljettpriserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SL drar ner på busstrafiken

Mer i ämnet