Foto: Per Larsson, TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vänsterextremisten som åtalas för knivhugg i förhör

Uppdaterad
Publicerad

Den 35-årige vänsterextremisten som har åtalats för att ha knivhuggit en person vid nazistattacken mot manifestationen i Kärrtorp säger att han inte hade något annat val än att försvara sig.

I dag inleds rättegången, och den 35-årige mannen frågas ut i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt. Han medger knivhuggen, men säger att han inte hade något annat val än att försvara sig. Han menar att han bar kniv för att han lever under hot.

– Hela grejen är ju fett pinsam alltså, att ni gör förövare till offer, säger han, efter att ha vägrat svara på en lång rad frågor.

Åklagaren pekar ut 35-åringen som anstiftare till våldsamt upplopp eftersom han skickat ut sms och manat till samling. Mannen reagerar mot att bli kallad gruppchef av polisen.

– Tar ni nazisternas terminologi och stoppar in i det här? Det låter ju skitkonstigt alltså, säger han.

Dömd för misshandel

35-åringen tillhör den innersta kärnan av vänsterextrema Revolutionära fronten och har dömts flera gånger, bland annat för våldsamt upplopp och misshandel.

Han är misstänkt för mordförsök alternativt dråpförsök, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.

– Han medger att han utdelat två knivstick mot målsäganden. Han har inte haft uppsåt att döda, enbart att orsaka en lindrigare skada, säger mannens advokat Björn Törnell när rättegången inleds.

Enligt Törnell har 35-åringen – i rätten med kortklippt mörkt hår, vinröd collegetröja och en stor tatuering på ena handen – agerat i nödvärn när manifestationen attackerades.

Enligt åklagaren har 35-åringen en morakniv i handen. Advokaten påtalar åter att hans klient är omaskerad, och att han inte kommit till Kärrtorp för att slåss.

– Han ville med hundratals andra visa sin avsky mot nazisterna, säger Björn Törnell.

”Hade inget alternativ”

– Det är hetsig stämning från oss också, så klart, men det beror på att de (nazisterna) kom dit. Innan var de lugnt, säger 35-åringen, som i rätten utförligt redogör för sin bild av vad som hände.

Han berättar hur nazisterna angriper folkmassan och hur vissa av de som står på torget slår tillbaka.

– Jag vet inte vad vi hade för alternativ. Antingen hade vi stått där och ta emot stryk, eller så kunde vi försvara oss, säger han.

Flera gånger lyfter han fram att polisen inte gör sitt jobb, att det är en anledning till att det blir våldsamt.

Knivhuggen medger han. Att han bar kniv förklarar han med att han lever under hot.

Märker först inte knivhuggen

Mannen som knivhöggs, som också utreds för brott, säger i rätten att han deltog i ”en motdemonstration”. Först känner han inte knivhuggen, och han vet inte vem som skadat honom.

– Jag märker det efteråt, senare, när vi backar därifrån. Jag känner att det är kladdigt på ryggen, säger han.

Även två poliser förhörs. En av dem säger att det var ”en av de stökigaste händelserna jag varit med om”.

– Jag har jobbat många fotbollsderbyn och riskmatcher, och aldrig varit med om att det kastats så mycket saker. Jag är glad att jag sitter här i dag, säger polisen, som fick en stor sten på handleden.

Han får i uppgift att försöka hålla isär grupperna.

– Tyvärr backar inte SMR (Svenska motståndsrörelsen) undan, de borde ju fly, annars blir de ihjälslagna, men det gör de inte, säger en polis.

Nyligen dömdes sju personer i den angripande gruppen, däribland ledande nazister, för våldsamt upplopp.

  • Revolutionära fronten (RF) är ett av de dominerande nätverket i den autonoma miljön på den yttersta vänsterkanten.
  • RF har sina rötter i Antifascistisk aktion och bildades efter EU-toppmötet i Göteborg 2001.
  • Nätverket har lokala grupper, men saknar central ledning.
  • Målet är att genom revolution avskaffa den rådande samhällsordningen och införa självständiga arbetarkollektiv som styrs genom direktdemokrati.
  • Det mer omedelbara målet är att försvara arbetarklassen mot angrepp, vilket kan vara allt från attacker från högerextremister till förändringar i arbetsrättslagstiftningen.

Källa: Rapporten ”Våldsam politisk extremism” från Brå och Säpo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet