Hör Rolf Weinander om varför årets nyårsafton kan innebära fler olyckor. Foto: Hasse Holmberg/TT/SVT

MSB om årets nyårsfirande: Inställda evenemang kan öka risken för fyrverkeriolyckor

Uppdaterad
Publicerad

I år ställs många nyårsevenemang in på grund av coronapandemin. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap menar att det därför finns en risk för fler olyckor på nyårsafton.

– Om fler personer vill köpa egna fyrverkerier finns det en risk att olyckorna ökar, förklarar Rolf Weinander, handläggare på MSB.

Under de senaste dagarna har polisen i Stockholms län tagit emot många samtal om vårdslöst smällande av raketer.

– Mellan den 27 och 28 december har hundratals samtal kommit in, säger Per Fahlström, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Enligt honom är det inget specifikt område i länet som sticker ut. Det är däremot främst unga som fyrar av raketer och olika typer av smällare.

Spela videon för att höra MSB:s handläggare om årets nyårsfirande: ”Evenemangen är inställda”.

Det här gäller för fyrverkerier

Sedan 2019 krävs det tillstånd och utbildning för att få skjuta smällare och fyrverkerier med styrpinne. Övriga typer av fyrverkerier är däremot tillåtna. Till exempel den så kallade tårtan.

Åldersgränsen för att köpa och avfyra fyrverkerier är 18 år. Det är de enskilda kommunerna som bestämmer när det är tillåtet att skjuta fyrverkerier.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.