Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera pendeltågsavgångar ställs in under helgen. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Facket anmäler MTR till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Facket ST Pendeln, som representerar lokförare, har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket mot MTR. I anmälan menar skyddsombudet att MTR behöver uppdatera riskbedömningarna om att arbeta ensam på pendeltåg, i samverkan med berörda skyddsombud. Facket vill även ta del av en utredning som gjorts av en extern aktör. Anmälan kommer efter SVT:s granskning av pendeltågen i Stockholm.

I anmälan står det att det under de sex månader det varit ensambemannade tåg har det skett incidenter som gör att skyddsombudet nu anser att riskbedömningarna behöver hanteras.

Skyddsombudet vill att MTR ska uppdatera risk och konsekvensanalyser, då ensamarbete inte förekom när en del av den senaste analysen för ensambemanning genomfördes. Skyddsombudet vill se riskbedömningarna revideras, så nya riskkällor kan tillföras och hanteras.

Uppgifter utelämnade

Enligt skyddsombudet har MTR gett den externa aktören MTO Säkerhet uppdraget att utreda risker med att köra pendeltåg själv, men facket har inte fått ta del av den rapporten. Skyddsombudet vill att det som framkom i de utredningarna ska tas med i en ny utvärdering.

I ett mail till SVT skriver MTR:s public affairs manager Esbjörn Wahlberg följande om situationen.

”Vi har löpande delat all relevant information med våra skyddsombud både i möten och i text. De har även medverkat i möten med MTO Säkerhet i samband med att de har bidragit med sin expertis.”

”Med anledning av att det varit många frågor kring detta kommer vi bjuda in skyddsombuden till genomgångar av MTO-rapporten.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid hotfulla situationer och akuta händelser ser Nikki Olsson Brissmyr flera säkerhetsrisker när lokförare ska vara ensam ombord på pendeltågen. När SVT ska ställa frågor om arbetsmiljön för lokförare tar MTR:s vd Henrik Dahlin av sig mikrofonen och går. Foto: Malin Benett Klarin/Leonora Toplica/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.