Facket demonstrerade i Humlegården

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals Seko-medlemmar demonstrerade i dag i Humlegården för att visa sympati med de som strejkar i tågkonflikten.

Efter samlingen med tal i Humlegården tågade medlemmarna till Frankrikes ambassad. Franska staten är huvudägare i Veolia. Ett av Sekos grundkrav i förhandlingen är ett tak på hur många produktionstimmar de timanställda hos tågoperatören Veolia får jobba under ett år.

– Vi tänker gå till franska ambassaden eftersom franska statens som äger sitt järnvägsföretag där Veolia är ett dotterbolag används för lönedumpning i Sverige, säger Sekos strejkgeneral Johnny Nadérus.

Tågstrejk – ABC

Klockan 16 i eftermiddag kommer medlarna att lämna ett bud i konflikten mellan fackförbundet Seko och arbetsgivarorganisationen Almega. Senast klockan 19 ska parterna lämna sina svar.

– Vi förväntar oss nu ett innehåll i avtalet, det förra budet hade inget innehåll. Nu vill vi att Almega pratar med oss på ett seriöst sätt, säger Johnny Nadérus.

ABC har varit i kontakt med arbetsgivarorganisationen Almega men de vill inte kommentera situationen förrän efter mötet med medlarna och facket.

Om Seko och Almega inte kommer överens kommer pendeltågen i Stockholm att stanna natten till midsommarafton på fredag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk – ABC

Mer i ämnet