Tågkonflikten över, pendeltågsstrejken avblåst

Uppdaterad
Publicerad

Båda parter i den tågkonflikt som pågått sedan början av juni har accepterat medlarnas bud om en uppgörelse.

Därmed avbryts strejken och tågen ska börja gå så snart som möjligt.

Parterna i den tågkonflikt som pågått sedan i början av juni har enats om en uppgörelse. Därmed avbryts strejken som hotat skapa kaos i midsommartrafiken.

Seko talar om ”en historisk seger” medan arbetsgivarna menar att de tvingats ge efter för fackets press.

Tågstrejk – ABC

Konflikten har framförallt gällt hur tågföretagen får bemanna med timanställda, samt fackets krav på att timanställda ska erbjudas tillsvidareanställning då de har jobbat i ett år.

Uppgörelsen på onsdagskvällen innebär inga begränsningar av användandet av timanställda – däremot ett rejält lönepåslag för den gruppen, vilket i praktiken gör det olönsamt att inte fastanställa personalen, enligt Seko.

Arbetsgivarorganisationen Almega håller med om att tillsvidareanställning är att föredra. Men chefsförhandlaren Beata Hammarskiöld är missnöjd med hur avtalet kom att se ut.

-Skälet är att det kan få konsekvenser som att en nyutexaminerad 19-åring får högre lön än en tillsvidareanställd som jobbat i 40 år, säger hon.

Det som ändå fick Almega att acceptera medlarnas bud var hotet från Seko och flera andra LO-förbund om en utvidgad konflikt.

Sekos ordförande Janne Rudén anser att varslen varit i ”rimlig omfattning” men bedömer samtidigt att de haft stor betydelse för att få till det nya avtalet, som han säger ”bara är början”.

-Vi har satt ett märke på svensk arbetsmarknad när det gäller de här frågorna om osäkra anställningar, om visstid, om timanställningar, om deltid, säger han.

Konflikten startade den 2 juni då Seko tog ut medlemmar vid Öresundstågen och Snälltåget i strejk. Sedan tisdagen omfattar strejken också Kustpilen i Småland och Östergötland. Om ingen lösning hade träffats skulle konflikten ha trappats upp under midsommarafton, vilket hotade att stoppa all pendeltågstrafik i Stockholm, med hundratusentals passagerare om dagen, samt Krösatågen i Småland.

Med uppgörelsen avbryts alla konfliktåtgärder. Första Öresundståg som lämnar Malmö C på torsdagen blir tåget mot Göteborg klockan 13.08.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk – ABC

Mer i ämnet