Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En lokförare på pendeltåget fick vänta i 28 minuter på hjälp efter en påkörning, säger Tomas Frösberg på fackförbundet ST. Foto: SVT/fackförbunden ST

Facket om ensamma lokförare vid personpåkörningar: ”En omänsklig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Det är orimligt att förvänta sig att en ensam lokförare ska hantera de direkta följderna när en människa har blivit påkörd av tåget. Det menar fackförbunden ST som tillsammans med Seko överklagat Arbetsmiljöverkets beslut om att häva skyddsstoppet mot ensamarbete på pendeltågen i Stockholm.

Vid en allvarlig incident på ett pendeltåg har det varit tågvärden som kunnat hjälpa till på plats direkt efter händelsen. Om lokföraren hamnat i chock har tågvärden larmat och informerat resenärerna om situationen.

Nu är det istället ett mobilt team som ska hjälpa till, men det kan ta tid. I nuläget är det fyra bilar som ska täcka området mellan Nynäshamn och Uppsala.

Strulet med pendeltågen i Stockholm

– En lokförare fick vänta i 28 minuter efter en påkörning, säger Tomas Frösberg som är ombudsman på Fackförbundet ST och regionalt skyddsombud.

Oro för resenärer

Han är även oroad för att resenärer kommer att utsättas för risker. Efter en påkörning kan en lokförare bli allvarligt chockad och oförmögen att hantera situationen, berättar Tomas Frösberg.

Arbetsgivaren MTR vill inte ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl att deras bild är att det ”generellt har fungerat bra men vi strävar alltid efter förbättringar”. Enligt de beräkningar MTR gjort ska det mobila teamet vara på plats inom cirka 20 minuter.

Att tågvärdarna skulle tas bort på pendeltågen var ett politiskt beslut som den tidigare majoriteten tog. Nuvarande trafikregionråd Anton Fendert (MP) har tackat nej till en intervju, men i ett mejl skriver han att han ”inte vill föregå processen mellan fack och arbetsgivare samt den överklagan som tagits till AV”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strulet med pendeltågen i Stockholm

Mer i ämnet