Skyddsstoppet på pendeltågen är hävt och tågen kan återigen köras utan tågvärd. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Skyddsstoppet mot ensamarbete på pendeltågen i Stockholm hävs

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket häver skyddsombudsstoppet mot ensamarbete på pendeltågen, det beslutet kom på onsdagskvällen.

I ett pressmeddelande skriver Arbetsmiljöverket att man inte bedömer att det finns tillräckliga skäl att förbjuda ensamarbete.

”Vår bedömning är att arbetsgivaren i nuläget har vidtagit tillräckliga åtgärder för att ensamarbete ska kunna ske på ett säkert sätt för personalen. Det innebär att arbetet att köra tåg utan tågvärdar kan återupptas igen”, skriver sektionschefen Anette Wendel.

Samtidigt skriver myndigheten att de förstår att det finns en oro kring ensamarbete på pendeltågen.

”Vi på Arbetsmiljöverket kommer att följa utvecklingen framöver, med fokus på personalens arbetsmiljö”, skriver Anette Wendel.

Skyddsombud: ”Besviken”

Tomas Fröstberg, regionalt skyddsombud på ST pendeln, är förvånad över beslutet.

– Skyddsstoppet är inte lagt på skoj. Det handlar om en verklig oro, som Arbetsmiljöverket bekräftar. Men i samma andetag häver de skyddsstoppet, säger Tomas Fröstberg.

Skyddsstopp sedan i måndags

Det var under måndagsmorgonen som skyddsombuden på ST pendeln stoppade ensamarbete på pendeltågen, genom att lägga ett skyddsstopp till arbetsgivaren MTR.

Sedan dess har MTR satt in fler tågvärdar på pendeltågen, men efter att Arbetsmiljöverket har meddelat att skyddsstoppet hävs kan tågen återigen köras utan tågvärdar.

Lokförare protesterat i strejk

Under förra veckan genomförde ett antal lokförare en tre dagars vild strejk där de protesterade mot beslutet att ta bort tågvärdarna. Anledningen till att strejken benämndes som vild är att lokförarna har ingått ett avtal med fredsplikt. Inget fackförbund stod bakom strejken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sammanfattar vi turerna kring tågvärdarna på en minut. Foto: Tomas Oneborg/TT

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.