Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Kungsängens pendeltågsstation väntar många frustrerade resenärer på nästa avgång, då inga ersättningsbussar satts in. Hör några av resenärerna i klippet. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Lokförarnas vilda strejk stoppar pendeltågen

Uppdaterad
Publicerad

Flera pendeltåg har ställts in på måndagsmorgonen till följd av den lokförarstrejk som inletts som en protest mot att tågvärdarna tagits bort från pendeltågen.

Fackförbundet Seko, som organiserar de flesta lokförare, står inte bakom strejken. Den betraktas därför som en vild strejk.

Enligt information från Trafikverket har ett par tåg avgått enligt tidtabell medan flera tåg ställts in.

”Stor påverkan”

SL:s presschef Andreas Strömberg säger att det är svårt att överblicka exakt vilka konsekvenser de MTR-anställda lokförarnas aktion leder till.

– Jag har varit i kontakt med MTR som konstaterar att det kommer att få stor påverkan på pendeltågstrafiken i dag, däremot vet man inte ännu hur många som valt att gå i strejk.

På vissa pendeltågsstationer har SL satt in extrabussar som ska transportera resenärer till tunnelbanan.

Berörda hänvisas till SL:s hemsida för mer information.

– Vi vet inte hur många förare som kommer att gå i tjänst och det kommer att bli inställda tåg med kort varsel. Har man möjlighet att välja andra färdvägar så är det bra om man gör det, säger Andreas Strömberg.

Men enligt lokförarna själva väntas 80 procent av personalstyrkan delta i strejken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mathias Söder om hur lokförarna har resonerat i klippet. Foto: SVT

Vilda strejken – pendeltåg står stilla

Pinnat inlägg

Tack för alla era inlägg! Nu avslutar vi chatten och önskar er en trevlig kväll.

Pinnat inlägg

Första dagen på vilda strejken

Under måndagen var pendeltågstrafiken kraftigt reducerad. 127 av 199 avgångar var inställda mellan klockan 9-16, rapporterar P4 Stockholm.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ansvarig politiker om de strejkande lokförarna

Ansvarige trafikregionrådet Anton Fendert (MP) anser att de strejkande tar pendeltågsresenärna ”som gisslan”.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

MTR om strejken: ”En olaglig stridsåtgärd”

Vd:n för MTR Pendeltågen är överraskad över den vilda strejken som inleddes på måndagsmorgonen. 
– Det här är en olaglig stridsåtgärd, säger Joakim Sundh, vd för MTR Pendeltågen.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hör resenärerna om de inställda pendeltågen

På Kungsängens pendeltågsstation väntar många frustrerade resenärer på nästa avgång, då inga ersättningsbussar satts in.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Resegarantin gäller trots vild strejk

Hör SL:s presskommunikatör Claes Keisu om läget i trafiken och om resegarantin.

Pinnat inlägg

Begränsad ersättningstrafik

Det kan gå timmar mellan tågavgångarna, skriver SL på sin hemsida. SL sätter in begränsad ersättningstrafik med bussar mellan knutpunkter på pendeltågen och tunnelbanan:

Bussarna går direkt mellan dessa platser, utan stopp på vägen;

Upplands Väsby- Akalla, Jakobsberg-Hjulsta, Västerhaninge - Gullmarsplan samt Södertälje-Telefonplan.

För mer information om olika linjer, se SL.se.

Pinnat inlägg

Lokförarnas vilda strejk har startat. Mängder med pendeltåg står stilla runtom i hela länet. Här kommer vi att försöka uppdatera med trafiknytt.

Är du drabbad? Hur tog du dig till och från jobbet ? Stöttar du lokförarna? Skriv här och berätta.

Skicka gärna bilder på hur det ser ut där du åker från till stockholm@svt.se så lägger vi upp dem här.

M • Varför inte börjar med bussvärdar - bra att ha i fall föraren är med om en olycka och för att hålla ordning på passagerarna....

Lokförarna står på resenärernas sida och värnar om liv. Jag är kritisk till trafikregionrådet. Usch • Lokförarna står på resenärernas sida och värnar om liv. Kritisk mot trafikregionrådet.

Lisa • Det är MTR och regionen som tror passagerare är på deras sida. Ni gör ett så dåligt jobb med våra pengar att der gå inte att beskriva. Stöttar 100% strejken . Jag vill se politikerna som beslutar om det jobba som lokförare!

Jonas • Man kan glorifiera den svenska modellen hur mycket man vill men det blir bara tomma ord från gråa teknokrater. Ansvariga regionpolitiker, arbetsgivare och fack, ingen har de lyssnat på de som faktiskt drabbas. Om facket nu är så mån om frågan, varför har de inte ordnat en organiserad strejk vid det här laget? Lokförarna är otroligt modiga som säger ifrån ordentligt. Det här är arbetarkamp på riktigt, på franskt vis! #rörintemintågvärd

Lotta Nordin • Hej! Jag bor i Västerhaninge och stöder den vilda strejken. MTR verkar helt misslyckats genom att inte ge stöd till sin personal inför en gigantisk förändring i deras arbetsmiljö. Jag är tacksam för att tågförarna har lyft MTR:brister och gått ut i vild strejk. Heja er!

Freddy • Fråga ansvarig politiker varför de inte ens kan ta en tillfällig paus i avskaffandet av värdar Och lyssna på de som jobbar på tågen och de som pendlar. En oberoende utredning kan ha fel.

Pseudonym • Upp till kamp! Ni lokförare har vårt fulla stöd. Åker hellre inget pendeltåg än åker pendeltåg med bristande säkerhet för förare och oss passagerare!

David • Det är så tydligt att det är politiker i samarbete med en privat aktör där båda ska generera vinst till staten, i ena fallet Svenska och andra fallet Kinesiska. Hur kan man säga att det är lika bra säkerhet med endast Lokföraren kvar och ansvarig för i vissa fall 1500 medmänniskor. Tåg går sönder, växlar går sönder, våldsamma resenärer, sjukdomsfall inträffar samt personolyckor med i många fall dödlig utgång inträffar. Den stress som Lokföraren utsätts för i vissa situationer är otroligt påfrestande och att då agera enligt alla föreskrifter och järnvägslagen ter sig i det närmaste övermänskligt. Att sedan Lokförarnas fackförbund är så flata är ju besynnerligt. Nä Lokförarna samt de Tågvärdar som strejkar är dom ända som tänker på resenärerna utan någon vinning för egen del. Medalj ska dom ha som vågar.

Inger • Naturligtvis stöttar jag tågförarna! De värnar verkligen om allas vår säkerhet. Något som varken MTR eller politikerna gör.

Sven-Erik Arenbalk • Varför måste ni ha tågvärdar på pendeltågen? Tunnelbaneförarna klarar sig bra utan.

60 sekunder – turerna kring tågvärdarna 

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.