Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor till Josip Jovasevic, fackförbundet Seko. Foto: SVT

Larmet från facket: Brist på erfaren personal i kriminalvården

Uppdaterad
Publicerad

En av de största utmaningarna för kriminalvården just nu är att det saknas tillräckligt utbildad personal. Det säger Josip Jovasevic på fackförbundet Seko – och han får medhåll av arbetsgivaren.

– Det är en myndighet som växer snabbt och man hinner inte med att utbilda erfaren personal, säger Josip Jovasevic.

Seko har tagit fram en rapport och undersökt arbetsmiljön inom kriminalvården.

Den visar bland annat att av dem som arbetar på en anstalt på kriminalvården svarade 32 procent att det är helt uteslutet att de arbetar kvar på myndigheten om två år.

Kommer det finnas tillräckligt med vikarier inom kriminalvården till i sommar? Starta klippet ovan för att höra hur Sekos vice ordförande Josip Jovasevic resonerar.

– Jag delar bilden av att det är ett ansträngt läge, och det har varit så ett tag nu, säger Johan Modin, chef på Kriminalvården region Stockholm. Hör honom i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Modin, chef på Kriminalvården region Stockholm, reagerar på Sekos rapport i videon. Foto: SVT

På grund av bristen på kriminalvårdare har det, enligt Seko, funnits personal som inte varit tillräckligt utbildad. Personal som ska lära upp till exempel nya sommarvikarier.

– Det är väldigt viktigt att vi har både introduktion och utbildning av våra medlemmar så att man får med sig den kunskapen man behöver, säger Johan Modin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.