Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriminalvårdaren Elin Dynewall jobbar på anstalten i Norrtälje som har säkerhetsklass 1. Starta videon för att se mer från en av landets mest slutna anstalterna. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Jobbar med landets farligaste – följ med in på anstalten

Uppdaterad
Publicerad

Landets fängelser växer och i år söker Kriminalvården 2000 sommarjobbare. Anstalten i Norrtälje är ett fängelse i högsta säkerhetsklass med cirka 200 platser och ska växa till 300 platser. Här behövs det kriminalvårdare, men också sjuksköterskor och kökspersonal. 

– Det bästa med det här yrket är att få jobba med människor och att få göra skillnad, säger Teddy Wallmo, kriminalvårdare på Norrtäljeanstalten.

Landets fängelser brottas med överbeläggning och trångboddhet. På bland annat anstalterna i Norrtälje och Österåker planerar Kriminalvården stora utbyggnader för att öka antalet platser.

Men det är inte bara de intagna som blir fler. I takt med att fängelserna växer behövs också ny personal. Den vanligaste yrkesgruppen på landets fängelser är kriminalvårdare.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

– Risken nu när Kriminalvården rekryterar så många är att det kommer att vara svårt att hålla koll på alla – och att säkerheten brister. Men jag tror att vi har tillräckligt med resurser, säger Elin Dynewall, kriminalvårdare på Norrtäljeanstalten.

Landets grövsta brottslingar

Anstalten i Norrtälje har säkerhetsklass 1, vilket är den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter. Här sitter intagna som ofta är våldsamma eller rymningsbenägna. Norrtäljeanstalten har även en egen avdelning för intagna dömda för sexualbrott.

– I första handlar det om att skydda samhället och se till så att de som är dömda för brott sitter inlåsta. Men vi försöker också se till att de som sitter här kommer bättre ut i samhället, säger Teddy Wallmo.

I videon visar kriminalvårdarna Teddy Wallmo och Elin Dynewall Norrtäljeanstalten inifrån murarna.

Så många behövs inom Kriminalvården i sommar

Region Stockholm

Totalt behov av semestervikarier: Cirka 550

Kvar att rekrytera: Cirka 300

Region Väst

Totalt behov av semestervikarier: Cirka 400

Kvar att rekrytera: Cirka 100

Region Syd

Totalt behov av semestervikarier: Cirka 200

Kvar att rekrytera: Cirka 100 st

Region Mitt

Totalt behov av semestervikarier: 605

Kvar att rekrytera: Cirka 400 st

Region Öst

Totalt behov av semestervikarier: 304

Kvar att rekrytera: 130

Region Nord

Totalt behov av semestervikarier: 280

Kvar att rekrytera: Cirka 190

Källa: Kriminalvården. Siffrorna är från vecka 12.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Mer i ämnet