Foto: SVT

Fackförbund stämmer staten efter myndighetsflytt

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av de anställda har lämnat sin arbetsplats sig när Fastighetsmäklarinspektionen flyttar från Stockholm till Karlstad. Nu stämmer facket staten.

I höstas beslutade regeringen att Fastighetsmäklarinspektionen ska flytta från Stockholm till Karlstad som ett led i att utlokalisera statliga jobb ut i landet. Flytten skulle ske den 1 december 2017. Men reaktionen lät inte vänta på sig. Efter beslutet om flytt så jobbar bara 5 av de 18 anställda kvar på myndigheten.

LÄS MER: Personalflykt när myndighet flyttar

För att de anställda i Stockholm inte ska tvingas flytta till Karlstad, så stämmer nu fackförbundet staten, eller närmare bestämt Fastighetsmäklarinspektionen. Under tisdagen ska en stämningsansökan lämnas in till Arbetsdomstolen.

Facket: Man kan inte dagspendla

Enligt ST har Fastighetsmäklarinspektionen bara varit lokaliserad på en ort, i Stockholm. Det har inte funnits någon ort angiven i anställningsavtalen för de tre medlemmar som Fackförbundet ST företräder i AD. När medlemmarna har sökt och fått sina jobb så har orten varit Stockholm. Därför bör ingen tvingas följa med till Karlstad, menar ST.

– Vi har förhandlat men det har slutat i oenighet, därför går vi nu vidare, säger Sofia Johansson, pressansvarig på fackförbundet ST till SVT Nyheter Stockholm.

Vad hoppas ni ska hända nu?

– Vi hoppas att våra medlemmar ska få möjlighet att avsluta sin anställning utan att behöva säga upp sig. Då får de bättre förmåner och kan gå vidare till ett nytt jobb. Det här är framför allt en principiell fråga. Man ska vet att om man är anställd i Stockholm så ska man inte vara skyldig att jobba på en annan ort. Det är inte pendlingsavstånd till Karlstad.

Ekonomiska förluster för de anställda

De anställda som inte vill flytta med till Karlstad måste säga upp sig. Konsekvenserna kan då bli att den anställde inte får någon A-kassa.

– Regeringen har signalerat att de vill flytta ut fler myndigheter i landet och detta är ett problem som har uppdagats vid en flytt av en myndighet. Vi vill inte att fler av våra medlemmar ska drabbas av detta, säger Britta Lejon, ordförande i Fackförbundet ST.

Arbetsgivaren: Man har skyldighet att flytta med

Enligt Eva Westberg, myndighetschef på Fastighetsmäklarinspektionen, så bottnar oenigheten i ett nytt avtal, det så kallade omställningsavtalet. I avtalet finns en speciell paragraf om just omlokalisering. 

– Vi menar att en arbetstagare är arbetsskyldig på den nya orten och det är det tvisten gäller.

Hon fortsätter:

– I Fastighetsmäklarinspektionens anställningsavtal finns ingen placeringsort. Det är också allmänt känt att det är de politiska organen eller den myndighet som bestämmer som beslutar om verksamhetsort. Påbörjar man en anställning hos en myndighet så kan verksamhetsorten förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.